Hoppa till huvudinnehållet

Nyförvärvet krönte ännu en ÅSK-vändning

Publicerad:
Som så många gånger den här säsongen hamnade ÅSK i underläge. Den här gången med 1–5, men kunde ändå avsluta urstarkt och vända till 6–5 och vinna med två minuter kvar.
Som så många gånger den här säsongen hamnade ÅSK i underläge. Den här gången med 1–5, men kunde ändå avsluta urstarkt och vända till 6–5 och vinna med två minuter kvar. Foto: Johan Lindahl

Vid matchens mittpunkt såg det nattsvart ut för ÅSK, i underläge 1–5 borta mot tabelljumbon IFK Arboga. Då tog Thomas Andersson timeout och bytte dessutom målvakt, vilket utlöste ännu en superb ÅSK-vändning. Fem raka mål, där nyförvärvet Matt Meier gjorde det sista, betydde seger med 6–5.

Speciellt i powerplay var hemmalaget effektivt och gjorde både 3–0 och 4–1 med en ÅSK-spelare i utvisningsbåset. Arboga gjorde även 5–1, och i ett prekärt läge tog gästerna timeout och bytte dessutom ut målvakten Martin Hallberg och satte in Robin Gustavsson istället.

– Jag sa att det inte fanns tid med något annat än det enkla, att få fram pucken. Och målvaktsbytet var mer en markering till laget att vi var tvungna att hitta på något. Det hade inte mycket med Martins (Hallberg) prestation i målet att göra, menar Thomas "Toto" Andersson om det som skulle vara startskottet till vändningen.

Då vaknade gästerna och reducerade först genom Chris Moquin, som gjorde sitt andra för dagen, assisterad av Ryan Schwalbe och Oscar Svensson. Två minuter senare såg Logan Mick till att ÅSK hade 3–5 inför den tredje och sista perioden med sitt nioende mål för säsongen.

Sista akten inleddes lite gruffigt och Tom Mahoney fick åka och sätta sig för hög klubba. Arboga lyckades dock inte förvalta det numerära överläget den gången. Fyra minuter senare åkte båda lagen på varsin utvisning efter att Calle Haglind i Arboga fällt Magnus Nielsen, som samtidigt svandök ner i isen, och fick två minuter för diving. I det efterföljande fyra mot fyra-läget passade Logan Mick på att göra sitt tionde mål och göra match av det hela på allvar.

Nätth kvitterade

Med sju minuter kvar kom också kvitteringen genom Oliver Nätth och ÅSK hade återigen hämtat upp ett stort underläge. Som grädden på moset fick nyförvärvet Matt Meier avgöra med knappa två minuter kvar av matchen.

– Det är starkt gjort att vända 1–5 till 6–5 och det var nog roligt för Matt (Meier) att få avgöra i första matchen på svensk mark. Det stärker självförtroendet att få bidra direkt, säger Thomas Andersson om avgörandet.

Vad kommer det sig att ni ofta inleder så svagt men avslutar så starkt?

– Vi har en resa framför oss att fundera på vad det kommer sig. Vi ska vända på lite stenar och se vad vi kan göra annorlunda, men jag kan inte sätta fingret på vad det beror på, säger Thomas Andersson.

– I första perioden trycker vi ner dem, men får inte utdelning. Det gav Arboga styrka och så tog de ledningen med både 1- och 2–0. Vi har att jobba med i veckan, säger han.

Samtidigt tog Arvika en överraskande seger hemma mot Munkfors, som därmed spräckte den obesegrade sviten. Med en match mindre spelad ligger ÅSK i ett fint läge en poäng bakom tvåan Hammarö och trean Flyers. På onsdag spelas den uppskjutna matchen mot Guldsmedshyttan.

Artikeltaggar

Åmåls SKHockeytvåanIshockeyLogan MickMartin HallbergOscar SvenssonRobin Gustavsson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.