Hoppa till huvudinnehållet

Sjukresor med buss: Ronden försvinner?

Publicerad:
Rondenbussen, med Västtrafik
Rondenbussen, med Västtrafik Foto: Conny Hultgren

Rondenbussarna kan komma att läggas ner av besparingsskäl. Det förslaget har tagits fram av tjänstemän i Västra Götalandsregionen.

– Om folk hade åkt med Ronden så hade vi inte haft det här problemet. I Dalsland är det ganska många som åker, men från Skövde och nedåt går det tomma bussar. Då förstår jag att man får ta sig en funderare, säger Kenneth Gustavsson (C), Dals-Ed, ledamot i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Upp till regionstyrelsen

Han berättar att det är politikerna i regionstyrelsen som nu kommer att titta på helheten när det gäller sjukresor och ta ställning till de förslag som nu ligger.

Kommer du att kämpa för att Rondenbussarna ska vara kvar?

– Jag kommer att kämpa för att vi även fortsättningsvis ska ha trafik som fungerar för alla resenärer, säger Kenneth Gustavsson.

Det finns förslag om att Rondenbussarna ska bytas ut mot sopbilar och glassbilar. Hur ser du på det?

– Förslagen ser inte ut på det sättet. Om inte Ronden skulle finnas kvar så får man lösa det med de ordinarie kollektivtrafikresorna.

Vilket kanske är svårt för en äldre person med funktionshinder?

– Då får man hitta lösningar som passar. Vi behöver naturligtvis vi ha trafik som fungerar för alla. Men vi kan samtidigt inte åka med tomma bussar.

Det finns nu fyra alternativ att ta ställning till:

* Att inte göra något alls.

* Att avveckla Ronden 6 på sträckan Strömstad–Uddevalla–Uddevalla juni 2020, vilket skulle innebära en kostnadsbesparing på 1,1 miljoner kronor.

* Att avveckla Rondenkonceptet i regionen när nuvarande avtal löper ut. Då skulle cirka hälften av de nuvarande Rondenresorna ske med taxi, egen bil eller ordinarie kollektivtrafik. Kostnadsbesparing på cirka 3 miljoner kronor.

* Avveckling av hela Rondenkonceptet efter 2022. Kostnadsbesparing på totalt 6 miljoner kronor.

Detta är Ronden

Ronden är ett speciellt trafikkoncept som kan likställas med sjukresetaxi. Det är en specialanpassad buss för sjukresenärer i regionen, där förarna är utbildade att hantera sjukresenärer.

Ronden består i dag av fem olika linjer med nio fordon som trafikerar de stora stråken i Västra Götaland. Bussarna rymmer 45 passagerare.

Av den totala kostnaden för sjukresor är Rondenlinjerna en liten del, närmare bestämt 21,5 miljoner kronor. Den absolut största kostnaden står sjukresetaxi för, med cirka 290 miljoner kronor.

Dalslänningen har även sökt Norra hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Linda Jansson (M), Färgelanda, för en kommentar.

Artikeltaggar

Kenneth GustavssonNorra hälso- och sjukvårdsnämndenNyheterVästra Götalands länVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.