Hoppa till huvudinnehållet

Tekniskt fel gav kraftig rökutveckling

Publicerad:
Allmänheten uppmanades att stänga dörrar och fönster på grund av kraftig rökutveckling vid fjärrvärmeanläggningen i Bengtsfors.
Allmänheten uppmanades att stänga dörrar och fönster på grund av kraftig rökutveckling vid fjärrvärmeanläggningen i Bengtsfors. Foto: Thomas Wallin

Under lördagen spreds mycket svart rök över Bengtsfors. Anledningen var att det brann extra mycket i fjärrvärmeanläggningen.

Det var vid 16.30-tiden på lördagseftermiddagen som ett larm kom in till Räddningstjänsten om ett tekniskt fel i en fjärrvärmepanna. Den del av pannan som drivs med pellets har matat in för mycket pellets.

– Då blir det fel i förbränningen, sade Christian Rådén på räddningstjänsten i Bengtsfors.

Det i sin tur ledde till att svart rök sprids. I den fanns brandgaser och hälsofarlig rök.

Därför uppmanade räddningstjänsten alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Jag har fått ett par samtal nu ikväll om att det känts röklukt även bort mot Sidan Södra. Känner man röklukt ska man stänga dörrar, fönster och ventilation, uppgav Christian Rådén under lördagskvällen.

Ett VMA – viktigt meddelande till allmänheten – skickades ut.

"Rökutvecklingen beror på en felmatning av bränsle i en fjärrvärmepanna som skapat en pyrande, svart rök. Det finns ingen brand som kan spridas men röken är svår att stoppa och räddningstjänsten uppskattar att röken kommer att ligga kvar över Bengtsfors tätort under natten till söndag. Väderförhållanden gör att röken trycker sig ner över delar av bebyggelsen och kan röra sig över olika delar beroende på väderutvecklingen", skriver kommunen på sin hemsida.

Det finns dock inga uppgifter om några skadade personer. Under kvällen fanns det inte heller någon explosionsrisk, enligt Rådén.

– Jag har kontinuerlig kontakt med tekniker som arbetar med värmepannan och det finns i nuläget ingen sådan risk.

Christian Rådén sa vid 19.30-tiden på lördagskvällen att VMA av allt att döma kommer att ligga kvar hela natten och kanske även in på söndag morgon/förmiddag.

Enligt P4 Väst meddelade räddningstjänsten att faran var över vid 21.30-tiden på lördagen.

Artikeltaggar

BengtsforsChristian RådénNyheterVMA

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.