Hoppa till huvudinnehållet

Försämrade bussturer – ilska i Segmon

Publicerad:
Reporter Sofie Borg
Sofie Borg
sofie.borg@nwt.se
Reporter Daniel Larsson
Daniel Larsson
daniel.larsson@nwt.se
Efter tidtabellsskiftet kommer linje 800 inte längre att gå igenom Segmon.
Efter tidtabellsskiftet kommer linje 800 inte längre att gå igenom Segmon. Foto: Aron Eriksson

Fem reguljära bussturer mot Karlstad per vardag och ingen till Säffle. Det är vad Segmoborna har att rätta sig efter när den nya tidtabellen träder i kraft den 15 december.

– Det drabbar väldigt många, en del här är helt beroende av bussen, säger ortsbon Rita Sikainen.

Det kokar i Segmon sedan Värmlandstrafiks förändringar för linje 800 presenterades. Länsbussen som trafikerar Åmål, Säffle, Karlstad går i dag genom Segmon. Men den 15 december läggs turen om och går istället via motorvägen utanför samhället.

Förändringarna innebär att 15 turer i vardera riktning försvinner på vardagarna och sex stycken i varje riktning på lördagar och söndagar.

– De som har en fritid kommer inte att kunna ha det längre kvällar och helger. Och det är ju inte alla ungdomar som har föräldrar som kan köra överallt, säger Rita Sikainen.

Längre restid

De enda reguljära bussar som fortsätter att gå till och från Segmon är linje 801. Linjen har dubbla restiden, 70 minuter, in till Karlstad jämfört med 800-linjen som i dag tar 35 minuter. Men helger och sommarloven är Segmoborna hänvisade till anropsstyrda 821 som måste bokas tre timmar i förväg och bara kör till Grums.

– Min son kommer inte att hinna i tid till gymnasiet i Karlstad, säger Rita Sikainen.

– De sa att de skulle behålla hållplatsen vid Valnäs så att vi kan använda den. Jag mätte från mitt hus som ligger i den änden av Segmon och det är tre kilometer.

Från östra änden av samhället är det över en halvmil.

– I regionplanen så står det att vare sig du bor i glesbygd eller i stad så ska du ha samma möjligheter att utbilda dig och utvecklas genom en väl utvecklad infrastruktur. Och sedan har vi miljön, vi ska ju åka mer kollektivt. Hur går det ihop?

– Vi har flera unga familjer som har flyttat in på senare år och det är för att bussen har gått så bra.

På måndag har kommunen och Värmlandstrafik kallat till möte i Segmons folkets hus för att informera om förändringarna.

Passerar Grums

Markus Bergman, trafikchef för buss hos Värmlandstrafik, säger att han har förståelse för kritiken men att resandeunderlaget i Segmon är för lågt för att stomlinjen 800 ska kunna gå igenom samhället.

Linjen ska istället dras genom Grums.

– Där ser vi möjligheten till ett ökat resande till Karlstad, säger Markus Bergman.

– Vi får ett betydligt bättre utbud för folk i centrala Grums och fler potentiella resenärer.

Att låta linjen gå in i både Grums och Segmon är inte ett alternativ. Då skulle restiden för pendlarna Säffle–Karlstad bli för lång, enligt Värmlandstrafik. Att låta några av turerna trafikera Segmon är inte heller ett alternativ.

– För att få folk att åka kollektivt behöver man ha en tydlig struktur. Drar vi in några turer förlänger vi restiden för Säffleborna till Karlstad. Då blir det svårt att konkurrera med bilen.

Artikeltaggar

GrumsGrums kommunKarlstadKollektivtrafikNyheterSegmonSäffleVärmlandstrafikÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.