Hoppa till huvudinnehållet

Mjölkbilen har hämtat för sista gången i Ånimskog

Publicerad:
Kjell Magnusson är lite melankolisk över att det på tisdagskvällen var sista mjölkningen, trots att det var flera år sedan som han bestämde sig för att sluta som mjölkbonde.
Kjell Magnusson är lite melankolisk över att det på tisdagskvällen var sista mjölkningen, trots att det var flera år sedan som han bestämde sig för att sluta som mjölkbonde. Foto: Mimmi Törnberg

Ånimskogs sista mjölkgård har stängt. Tidigare i veckan mjölkades korna en sista gång och den numera pensionerade mjölkbonden Kjell Magnusson på Ånimskogs gård på Näs kommer att ägna sig helt åt sina travhästar.

Egentligen skulle Kjell Magnussons mjölkkor ha övertagits för flera år sedan, men det blev inte riktigt som planerat.

– Det var lite olika turer. 2012 skulle mitt barnbarn ta över men hennes rygg fixade inte det. För tre år sedan var det en kille från Syrien som jobbade lite här. Han hade haft kor i Syrien och ville ta över korna, men det blev inget med det heller, säger han.

Lämnade flaskor vid vägen

Kjell Magnusson är 75 år och så länge som han kan minnas har det varit kor på gården som han växte upp på. Hans familj har bott på gården på Ånimskogs Näs sedan 1924 då hans farfar arrenderade den från kyrkan.

– Den 1 april 1969 tog jag över gården. Jag hade drivit den tillsammans med min mor och syskon sedan far dog 1966, men det höll inte. 1985 köpte jag gården från kyrkan, säger Kjell Magnusson.

Sedan dess har han levererat mjölk till Tössbo mejeriförening, Norra Dals mejeri i Mellerud, Värmlandsmejeri, sedermera Milko och slutligen Arla.

– Att sälja mjölken har aldrig varit något problem. 1972 började de med tankbilen som kom och hämtade, innan dess fick vi köra ut och lämna flaskorna vid vägen.

Det har hänt mycket inom mjölkproduktionen under Kjell Magnussons yrkesliv som mjölkbonde. Själv installerade han mjölkräls 1990 i ladan, för att underlätta arbetet med mjölkpumparna.

– Utan tvekan den bästa investeringen jag gjort. Jag köpte en fodervagn då också, säger han.

Kjell Magnusson är sliten efter alla år med att mjölka kor.

– Det är nog fem eller sex år sedan jag mjölkade själv, säger Kjell Magnusson när han för sista gången böjer sig ner för att sätta mjölkpumpen på plats.

Tidigt på onsdagsmorgonen kom slaktbilen och hämtade de sista av Kjell Magnussons kor. Efter ett långt liv som mjölkbonde lägger han hatten på hyllan.
Tidigt på onsdagsmorgonen kom slaktbilen och hämtade de sista av Kjell Magnussons kor. Efter ett långt liv som mjölkbonde lägger han hatten på hyllan. Foto: Mimmi Törnberg

I januari gjorde han ytterligare ett försök att få iväg korna till slakteriet men den gången var kön för lång. Kanske har det ändå varit en tvekan som legat till grund för att avvecklingen dröjt.

– Jag har inte känt något innan, men nu känns det lite grann. Det blir nog tufft till morgonen ändå. Men vi överlever. Jag låg och funderade lite häromdagen, men klockan är slagen. Det är dags.

Vägrade bli mjölkad

Trots allt jobb har det varit ett givande arbete.

– Jag minns en ko som alltid skulle stå där, bredvid dörren. Om en annan ko hade tagit platsen så stod hon och väntade tills den flyttade på sig. Hon vägrade också bli mjölkad på vänster sida, om man försökte så blev man sparkad, säger Kjell Magnusson och roas lite av minnet.

Sedan många år tillbaka har han haft hjälp i ladan av sin svåger, Bernt Svensson.

– Kjell är den sista i Ånimskog. Det känns lite tomt, det blir nog inga fler mjölkkor här något mer, säger Bernt Svensson.

  • Mjölken har Kjell Magnusson sålt till olika mejerier genom åren. Den sista skvätten kommer Arla och hämtar senare samma kväll.
    Mjölken har Kjell Magnusson sålt till olika mejerier genom åren. Den sista skvätten kommer Arla och hämtar senare samma kväll. Foto: Mimmi Törnberg
  • Kossorna står inne i ladugården när de mjölkas.
    Kossorna står inne i ladugården när de mjölkas. Foto: Mimmi Törnberg

Som mest har Kjell Magnusson haft 46 mjölkkor i ladugården, nu är de tio. I Åmåls kommun återstår sex mjölkbönder efter onsdagsmorgonen och i Ånimskog inte en enda.

Det blir dock inte tomt på Kjell Magnussons gård i Ånimskog, förutom hunden Sacko som gärna är med, kvarstår tio hästar som framöver kommer att få allt fokus. Den första hästen köpte Kjell Magnusson 1972.

– Hon hette Gunita och det värsta med henne var att hon var för bra, säger han och skrattar.

Det innebar onekligen att fler hästar måste införskaffas.

– När jag gick i pension bestämde vi att vi bara skulle ha hästar.

Kjell Magnusson och hans fru, Annika Cajsa Löfving, började med sex boxar för hästar och har nu tio. Där huserar tio travhästar som tränas av Kjell Magnusson och hans fru.

Inte heller ladugården kommer att stå tom då hans svågers köttkor har fått flytta in.

Artikeltaggar

ÅnimskogKjell MagnussonKorLantbrukMjölkNäringsliv

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.