Hoppa till huvudinnehållet

Större med Ståhls guld

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Ove Rydh krönika
Ove Rydh krönika

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

De flesta som läst mina krönikor genom åren vet att jag alltid hållit orienteringssporten och orienterarna högt. På många vis är deras idrott bland de tuffaste tuffa.

Ändå är jag kluven till beskedet om utnämningen av Bragdguldet.

För mig som blev idrottsintresserad i början av 1970-talet, när öststaternas dopingmonster dominerade friidrotten, känns det närmast ogreppbart stort att vi har en svensk världsmästare i diskus. Inte ens odödlige Ricky Bruch nådde den bedriften.

Men nu vet vi alltså att minst ett OS-guld krävs för att Daniel Ståhl ska få Bragdguldet.

Tove Alexandersson har tio VM-guld i orientering och tio i skidorientering. Och fick Bragdguldet nu. Ett taktiskt val av bragdjuryn. Det var liksom läge nu. Nästa år kan konkurrensen vara ännu större.

Nu hoppas jag att Ståhl istället tar hem Jerringpriset.

Orienteringens långdistans är tuff, fullt i paritet med 10000 meter på bana. Och nu snackas det om att Alexandersson ska testa på 5000 meter.

Kanske får vi se Tove Alexandersson i Golden League framöver?

"Sta-bo" säger min kollega som benämning på personer som är uppväxta i betongdjungeln (nåja) inne i Åmål och inte är så vana med lantliv i typ Finntorp. Det är för övrigt samma etikett som min sambo stämplar på personer som sällan har skit under naglarna.

Själv har jag en gång – iklädd finaste gåbortskläderna – ramlat i en gödselränna i Tösse, så nog vet jag hur det går till på landet, alltid.

Fast kanske inte lika mycket som min sambo som ju faktiskt är uppväxt på en bondgård – i Skåne. Enligt myten ska hon ha cyklat trehjuling UNDER korna!

Efter PD:s besök hos Ånimskogs siste mjölkbonde Kjell Magnusson blev det på redaktionen dök frågan upp om vad en lada är och vad som skiljer den från en ladugård. Min sambo säger kostall och det ordet slog jag ett slag för. Men det är dialektalt, kanske i Skåne, sa min kollega.

"Snarare dialektalt över Tibbaröd", sa min sambo. Hennes morfar födde upp hästar också och för att skilja lagårdarna åt kallades det ena för kostallet och det andra för hästastallet.

Det där med att skicka in ett sammanfognings-a i orden är de förresten mästare på i Skåne. Taggatråd, till exempel. Att göra sig ren utan att duscha kallas kattatvätt.

Jag säger raggardusch. I bästa fall.

Artikeltaggar

IndienKrönikorTove AlexanderssonÅmål