Hoppa till huvudinnehållet

Schibbye och Palm toppnamn till Bokdagar 2020

Publicerad:
Victor Estby tillkännagav i samband med tisdagens Nobelkväll på Nordiska litteraturhuset att journalisten Martin Schibbye är ett av de tunga namnen som kommer till sommarens Bokdagar. Foto: Karin Olsson

I samband med Bokdagar i Dalslands traditionella Nobelkväll i Nordiska litteraturhuset på Kyrkogatan, släpptes två av toppnamnen till sommarens litteraturfestival – Martin Schibbye och Anna-Karin Palm.

Det var mingel med Nobelfrågesport i Nordiska litteraturhuset i Vågmästargårdens flygel i tisdags. Bokdagar i Dalsland hade sin traditionella Nobelkväll, som också representerade lucka tio i Åmåls julkalender. Besökarna kunde fynda böcker i föreningens antikvariat, som numera är uppdelat på fyra rum, och det fanns förfriskningar i form av julgodis, pepparkakor och julmust. Solweig Johansson hade satt ihop kluriga Nobelfrågor, där det gick att vinna biljetter till sommarens bokdagar. Bland annat skulle man kunna svara på vilket år det första Nobelpriset delades ut, hur många med finska som modersmål som fått Nobelpriset och vem som J M Coetzee hyllade i sitt tacktal på Nobelfesten 2003.

På tisdagskvällens mingelkväll hos Bokdagar i Dalsland, släpptes två av namnen till sommarens festival. Anna-Karin Palm som är aktuell med sin biografi om Selma Lagerlöf är en av de två.
På tisdagskvällens mingelkväll hos Bokdagar i Dalsland, släpptes två av namnen till sommarens festival. Anna-Karin Palm som är aktuell med sin biografi om Selma Lagerlöf är en av de två. Foto: Karin Olsson

Med anledning av att Bokdagar i Dalsland nästa år firar 20 år, passade föreningen också på att rekordtidigt släppa de första namnen till sommarens litteraturfestival.

– Det är första gången vi gör det här, så det här är historiskt, sa verksamhetsledaren Victor Estby innan han presenterade de två första författarnamnen inför sommaren.

Det första namnet som tillkännagavs är Anna-Karin Palm, som i år blev nominerad till Augustpriset för sin kritikerhyllade Selma Lagerlöf-biografi "Jag vill sätta världen i rörelse"..

– Anna-Karin Palm har varit hos oss förut och hon tycker att det är väldigt trevligt att få komma tillbaka, säger Estby.

Sitt första besök på Bokdagar i Dalsland gör däremot frilansjournalisten och författaren Martin Schibbye, som blev mycket uppmärksammad då han tillsammans med kollegan Johan Persson satt fängslad i Etiopien.

- Nu är han aktuell med boken "Jakten på Dawit" om den svenske journalisten Dawit Isaak, som suttit fängslad i Eritrea i 17 år. Schibbye har inte träffat Isaak personligen, men han har träffat hans fångvaktare, säger Victor Estby.

Nordiska Litteraturhuset hade mingel i tisdags med biljettsläpp och kluriga Nobelfrågor. Victor Estby gick även ut med namnen på två av författarna till sommarens festival, nämligen Martin Schibbye och Anna-Karin Palm.
Nordiska Litteraturhuset hade mingel i tisdags med biljettsläpp och kluriga Nobelfrågor. Victor Estby gick även ut med namnen på två av författarna till sommarens festival, nämligen Martin Schibbye och Anna-Karin Palm. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

ÅmålAnna-Karin PalmBokdagar i DalslandDalslands LitteraturföreningLitteraturMartin SchibbyeVictor Estby

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.