Hoppa till huvudinnehållet

Blåljusfordon måste få moderna varningstjänster

Publicerad:
Det finns en ny varningstjänst för blåljusfordon i utryckning, skriver insändarskribenterna.
Det finns en ny varningstjänst för blåljusfordon i utryckning, skriver insändarskribenterna. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det finns en ny varningstjänst som gör det möjligt för blåljusfordon i utryckning att varna framförvarande bilar om att de ska ge plats.

Systemet är utvecklat i Sverige. Med hjälp av det kan utryckningsfordon, via bilarnas radioapparater, skicka korta meddelanden med en uppmaning att lämna plats. Systemet kan också varna bilister som närmar sig en olycksplats med en uppmaning att köra försiktigt. Vi anser att den här tekniken snabbt behöver implementeras i Sverige.

Den stora invändningen mot tjänster är att de bryter de vanliga radiosändningarna, och på så vis inskränker i radiobolagens sändningar. När det gäller den vanliga trafikinformationen och viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har inskränkningen ansetts rimlig, med tanke på nyttan. Det anser vi också bör gälla för ytterligare en varningstjänst som bryter sändningarna, men det sker endast hyperlokalt och under en mycket kort tid.

Räddningstjänsten i Storgöteborg har i en debattartikel i GT visat på värdet av att bilister skapar så kallade räddningsstråk när räddningstjänsten närmar sig. Men oavsett om det handlar om räddningsstråk eller om att enskilda bilar ska ge plats, så är det en förutsättning att bilisterna i god tid vet att det kommer ett utryckningsfordon.

Den här tekniken håller på att införas i ett antal andra länder, och vi har också noterat att ett flertal ambulansverksamheter och räddningstjänster efterfrågar den. I Sverige går det dock inte, då Post- och Telestyrelsen har sagt nej till att använda FM-bandet – just med argumentet att tjänsten skulle störa ordinarie radiosändningar.

Vi tycker att staten bör ompröva beslutet. Nyttan med tekniken väger helt enkelt så pass tungt. För det handlar till syvende och sist om att möjliggöra för teknik som kan göra skillnad mellan liv och död.

Mats Wiking

Jörgen Hellman

Paula Holmqvist

socialdemokratiska riksdagsmän från Fyrbodal

Artikeltaggar

InsändareJörgen HellmanSverigeVMA