Hoppa till huvudinnehållet

Studier parallellt med jobb ger efterfrågad kompetens

Publicerad:
De flesta av de 16 elever som under ett år gått vård- och omsorgsutbildningen, trainee var samlade för examensavslutning tillsammans med kursansvariga läraren Gunilla Dahlin och ytterligare några lärare.
De flesta av de 16 elever som under ett år gått vård- och omsorgsutbildningen, trainee var samlade för examensavslutning tillsammans med kursansvariga läraren Gunilla Dahlin och ytterligare några lärare. Foto: Karin Olsson

Att jobba och studera parallellt kan vara lösningen för kompetenshöjning. På Vuxenutbildningens traineekurs i vård och omsorg tog i tisdags 16 elever sin examen som undersköterskor.

Det här är en utbildning som tillkommit på arbetsgivarens efterfrågan.

Det bjöds på kaffe och tårta i klassrummet på Vuxenutbildningen på Industrigatan 12 då eleverna på kursen vård och omsorg, trainee gick ut som undersköterskor. Gunilla Dahlin, lärare och kursansvarig, delade ut rosor och en dikt. Diplomet som visar att eleverna nu är berättigad att söka tjänster som undersköterska skickas ut senare.

Det firades med kaffe och tårta när studenterna på Vuxenutbildningen vård- och omsorg, trainee tog sin examen.
Det firades med kaffe och tårta när studenterna på Vuxenutbildningen vård- och omsorg, trainee tog sin examen. Foto: Karin Olsson

– Ni är undersköterskor och behöriga att söka brett, men arbetsgivaren bestämmer titel. Ni kommer att kunna söka tjänster som undersköterska, men er titel blir det ni söker till och anställs som. Det kan förutom undersköterska även vara till exempel vårdare eller stödassistent, säger Gunilla Dahlin.

De flesta på kursen har jobbat inom vård och omsorg under lång tid, men utan den formella behörigheten. Några är timvikarier eller har varit anställda periodvis, medan andra blivit tillsvidareanställda innan de nya reglerna om krav på behörighet trädde i kraft. Efter 300 dagar som timvikarie, erbjuds man numera inga fler timmar och utbildade går före oavsett hur mycket erfarenhet man har.

– Har man varit borta ett tag kan någon annan ta ens plats, säger Caroline Leppävuori, som arbetat som personlig assistent i 16 år.

Andra gruppen

Traineekursen har tillkommit på arbetsgivarens efterfrågan. Detta är den andra gruppen som går ut och som har kunnat jobba och studera parallellt. På den vanliga kursen i vård och omsorg väljer man inriktning, men här har man valt den inriktning man redan är i genom sin anställning. Gruppen startade i januari, och eleverna är de första som går utbildningen på två terminer. De har studerat på 75 procent, men många har ändå jobbat 100 procent.

– Arbetsgivaren är skyldig att ordna en ledig dag, så att den anställde ska kunna vara på plats på utbildningen. Ledigheten får man ta igen en annan dag. Det har varit heldagsträffar en dag i veckan och de tre sista kurserna har varit på distans, säger Gunilla Dahlin och några av eleverna.

Traineekursen är en del av vård- och omsorgscollege, som är en kvalitetssäkring för lika utbildning över hela landet. Syftet är också att stärka samarbetet mellan branschen och utbildningen. Efterfrågan avgör om det startar någon kurs. Det har inte varit tillräckligt många som önskat för att det skulle bli en ny grupp i höst.

Nurdin Omerovic, Caroline Leppävuori och Fetaneta Omerovic har alla tre sen många år jobbat som personliga assistenter. Lise-Lotte Svendsen har varit timvikarie inom äldreomsorgen i ett och ett halvt år. Nu har de tagit sin undersköterskeexamen.
Nurdin Omerovic, Caroline Leppävuori och Fetaneta Omerovic har alla tre sen många år jobbat som personliga assistenter. Lise-Lotte Svendsen har varit timvikarie inom äldreomsorgen i ett och ett halvt år. Nu har de tagit sin undersköterskeexamen. Foto: Karin Olsson

Lise-Lotte Svendsen är en av de 16 eleverna. Hon har sen tidigare en utbildning inom handel och administration och har bland annat jobbat på posten, på turistbyrå och i affär. Men i ett och ett halvt år har hon nu varit timvikarie inom äldreomsorgen, främst på Solsätershemmet i Tösse.

– Jag ska aldrig jobba inom vården och jag ska aldrig utbilda mig mer, sa jag förr. Men här är jag nu, säger Lise-Lotte Svendsen, som snart har ett diplom som färdig undersköterska i sin hand.

Artikeltaggar

ÅmålArbeteSkola och utbildningVård och omsorgVuxenutbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.