Hoppa till huvudinnehållet

"Vi satt lite på pottkanten"

Publicerad:
Varken Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet var helt tillfreds med beslutet att ge Balderkliniken en tidsfrist.
Varken Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet var helt tillfreds med beslutet att ge Balderkliniken en tidsfrist. Foto: Andreas Dagström

Det från konsulthåll kritiserade beslutet att ge Balderkliniken en tidsfrist för bättring stöddes enhälligt av de folkvalda i norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Däremot lämnades det in två ifrågasättande protokollanteckningar från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

I december 2018 beslutade norra hälso- och sjukvårdsnämnden att förbise tjänstemannaförslaget om stängning av Balderkliniken för att i stället ge vårdcentralen en kontrollplan som skulle uppfyllas inom tre månader.

– Det var ett väldigt svårt beslut, naturligtvis, säger Kenneth Borgmalm (S), nämndens dåvarande andre vice ordförande, som efteråt såg till att inflika en protokollanteckning där det bland annat står:

"Vi har i dag tvingats acceptera en tidsfrist för Balderkliniken på grund av den styrande ledningens oförmåga att snabbt kunna lösa vården för Åmålsborna".

Politiker försvarar Balderbeslut: "Om avtalet rivits direkt hade Åmål varit utan vårdcentral jättelänge"

– Vi tyckte i vår grupp i alla fall, med patientosäkerheten som rådde på vårdcentralen, att det kanske borde övervägas att säga upp avtalet direkt. Men vi var väldigt osäkra. Vi ville inte sätta Åmål utan vårdcentral heller, och visste inte vilket stöd vi kunde få från regionen i övrigt, med att få dit annan sjukvård.

Därför presenterade inte Socialdemokraterna något motförslag till majoritetens tidsfrist.

– Vi satt lite på pottkanten. Diskussionen under mötet handlade dels om att vårdcentralen var patientosäker, dels om att det var storhelger i antågande. Vår grupp tyckte nog att patientosäkerheten vägde över, men det var inte så att nämnden var uppdelad i två läger, säger Kenneth Borgmalm.

Även Vänsterpartiet lämnade genom Annette Ternstedt in en kritisk protokollanteckning med ungefär samma innebörd.

Artikeltaggar

ÅmålBalderklinikenNorra hälso- och sjukvårdsnämndenNyheter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.