Hoppa till huvudinnehållet

Politiker försvarar Balderbeslut: "Om avtalet rivits direkt hade Åmål varit utan vårdcentral jättelänge"

Publicerad:
Balderkliniken borde ha stängt tidigare, anser externa konsulter.
Balderkliniken borde ha stängt tidigare, anser externa konsulter. Foto: Elinor Thuresson

Kaoset kring Balderklinikens nedläggning skylls enligt haverikommissionen mest på de ansvariga regionpolitikerna. Norra hälso- och sjukvårdsnämnden kritiseras för att de inte rev avtalet med vårdcentralen tidigare, men nämndens dåvarande ordförande Ulrik Hammar (L) står fast vid sitt agerande.

– Det visade sig vara ett väldigt klokt beslut, säger han.

Granskningen av turerna kring Balderkliniken landar i att den mest kritiska delen av processen inte är själva stängningen, utan att politikerna gav vårdcentralen tre månader på sig att åtgärda bristerna. Tidsfristen beslutades av norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 20 december 2018.

"Vår bedömning är att detta beslut, sett till de brister som förelåg vid Balderkliniken, kunde ha utsatt Åmålsborna för en större medicinsk risk än att Åmåls kommun i slutfasen av denna process saknade en vårdcentral i två dygn", skriver konsulterna som utfört granskningen.

"Vi satt lite på pottkanten"

Norra hälso- och sjukvårdsnämndens dåvarande ordförande Ulrik Hammar (L) har ännu inte läst slutrapporten, men han är övertygad om att nämnden handlade på rätt sätt, sett till de rådande förutsättningarna:

– Förslaget från tjänstemännen var att vi skulle göra en omedelbar stängning inför långhelgerna och det ville inte politiken.

"Enhetligt beslut"

Konsulterna anser att nämnden gjorde ett avsteg från gällande riktlinjer och rutiner, vilket framhålls som någonting negativt, men Ulrik Hammar håller inte med:

– Det är väl inte så ovanligt att politiken fattar ett beslut som kanske inte följer tjänstemännens förslag? Dessutom fanns det inga motförslag i nämnden. Alla var ju med på det här, det var ett enhetligt beslut utifrån den situation som rådde då och det tycker inte jag är så anmärkningsvärt.

Den före detta nämndordföranden ger heller inte mycket för konsulternas slutsats att omedelbar stängning hade varit att föredra, ur medicinsäkerhetssynpunkt.

Norra hälso- och sjukvårdsnämndens dåvarande ordförande Ulrik Hammar (L) försvarar sitt agerande när Balderkliniken ålades en kontrollplan som de inte klarade att uppfylla.
Norra hälso- och sjukvårdsnämndens dåvarande ordförande Ulrik Hammar (L) försvarar sitt agerande när Balderkliniken ålades en kontrollplan som de inte klarade att uppfylla. Foto: Peter Wahlström

– Det är inte sant. Om vi hade beslutat om stängning i december 2018 så hade Åmål varit utan vårdcentral jättelänge. Först i början av januari 2019 hade man kunnat börja ge vård igen till särskilda boenden och liknande, men någon fullständig vårdcentral skulle Närhälsan exempelvis inte ha kunnat åstadkomma förrän efter sommarsemestern, säger Ulrik Hammar, och fortsätter:

– Min kommentar till den medicinska säkerheten är att det ändå gjordes ungefär 24 000 besök på Balderkliniken under sista året. Med enkel matematik kommer man då fram till att det var bortemot 100 personer varje dag som gick ut och in på vårdcentralen och allihop med några möjliga undantag fick sina primärvårdsbehov tillgodosedda. Det var också det som låg till grund för att vi gav Balderkliniken tidsfristen.

"Kortast tänkbara"

Ett annat tungt vägande skäl till nämndens beslut var att politikerna visste att Balderklinikens ägare låg i förhandling om att sälja verksamheten till ett annat bolag, Medpro Clinic, som hade flaggat för att de kunde ta över verksamheten i början av 2019.

– Det visade sig vara ett väldigt klokt beslut, säger Ulrik Hammar, angående hur nämnden banade väg för Åmåls nuvarande primärvårdgivare:

– Den rent affärsmässiga uppgörelsen sprack ju, men Medpro visade sig verkligen vara beredda att ta över när situationen uppstod.

Från stängningen av Balderkliniken dröjde det cirka 48 timmar innan Medpro hade en ny provisorisk vårdcentral färdig i Åmål.

– Lokalmässiga problem dök upp, men det blev ändå kortast tänkbara uppehåll av full primärvård, vilket enligt min uppfattning visar att beslutet som togs den 20 december 2018 var korrekt ur Åmålsbornas synpunkt. Sen att det fanns vissa utredare i Göteborg som hade en annan uppfattning, som ville stänga omedelbart, det var inte min uppfattning. Som folkvald i nämnden har vi ett befolkningsföreträdaransvar och i det här fallet i första hand gentemot Åmålsborna, säger Ulrik Hammar.

Artikeltaggar

ÅmålBalderklinikenNorra hälso- och sjukvårdsnämndenNyheter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.