Hoppa till huvudinnehållet

Åmål en av 44 kommuner som får extra flyktingpengar

Publicerad:
Åmål får 1727549 kronor utbetalade av Migrationsverket.
Åmål får 1727549 kronor utbetalade av Migrationsverket. Foto: Erik Ekelund

Regeringen har nästa år avsatt 80 miljoner kronor i ett extra tillfälligt stöd till kommuner som har tagit emot många nyanlända. Åmål är en av de 44 kommuner som får pengar: drygt 1,7 miljoner kronor.

Det extra kommunstödet för mottagandet av nyanlända presenterades i höstbudgeten, men dagarna före jul fattade regeringen beslutet om stödet och om summorna som Migrationsverket ska betala ut till kommunerna före den 1 mars.

Bidraget går till de kommuner som i förhållande till sin befolkning tagit emot flest flyktingar de senaste åren. Totalt 44 kommuner får dela på 80 miljoner kronor för 2020. De flesta av dem är små landsbygdskommuner. Mest pengar får Ronneby, 5025553 kronor, följt av Östra Göinge, Avesta och Hultsfred.

Alla grannkommunerna

I Västra Götaland och Värmland rör det sig om åtta kommuner. Förutom Åmåls kommun även alla dess grannkommuner. Bengtsfors och Säffle kommuner får mest, båda lite mer än 1890000 kronor. Åmål får något mindre, närmare bestämt 1727549 kronor.

Det statliga etableringsstödet för nyanlända betalas ut i två år till kommunerna. Regeringens motivering till det nya, tillfälliga stödet är att när nu antalet nyanlända minskar får kommunerna lägre ersättning för mottagandet, men att kommuner som tidigare haft högt mottagande fortfarande kan ha kvar kostnader för integrationsinsatserna. De extra pengarna är tänkta att förstärka mottagandet och ge kommunerna bättre möjlighet att anpassa verksamheterna.

Så mycket får kommunerna i Västra Götaland och Värmland i extrastöd
Bengtsfors1 894 074 kronor
Säffle1 891 792 kronor
Mellerud1 823 759 kronor
Åmål1 727 549 kronor
Filipstad1 625 145 kronor
Gullspång616 716 kronor
Storfors596 020 kronor
Munkfors495 463 kronor

Artikeltaggar

Åmåls kommunÅmåls kommunFlyktingarIntegrationNyanländNyheterStatsbidrag

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.