Hoppa till huvudinnehållet

Examen: Vårdelever ut i arbetslivet

Publicerad:
Riham Abd-alnaser, Zubaida Abuhamdan, Somia Esmail, Ulrica Gladh, Ahmed Harb, Jeanette Hedlund, Tesfaldet Kidane, Farouk Masaoud, Fatima Shikhou, Roger Simebjär tillsammans med lärarna Maggan Flink, Lisbeth Svedehag och Gunilla Dahlin.
Riham Abd-alnaser, Zubaida Abuhamdan, Somia Esmail, Ulrica Gladh, Ahmed Harb, Jeanette Hedlund, Tesfaldet Kidane, Farouk Masaoud, Fatima Shikhou, Roger Simebjär tillsammans med lärarna Maggan Flink, Lisbeth Svedehag och Gunilla Dahlin. Foto: Vuxenutbildningen Åmål

Ytterligare en klass med vård- och omsorgselever hade avslutning strax före jul på vuxenutbildningen. Nu är de redo för yrkeslivet.

Eleverna som gått traineevarianten av vård- och omsorgsutbildningen hade avslutning ett par dagar tidigare, men den 19 december hade även eleverna på den reguljära utbildning avslutning.

Efter ett års heltidsstudier, varav tolv veckor är arbetsförlagd praktik, är ytterligare en grupp elever redo för yrkeslivet. Klassen med lärare firade med tårta vid en samling på vuxenutbildningen.

– Det är roligt att se vuxna elever som får mer och mer självförtroende under året som går och som ser att de kan, säger läraren Gunilla Dahlin.

Eleverna läser gemensamma, grundläggande kurser om exempelvis vård- och omsorgsarbete, medicin, psykiatri och etik, men också samhällskunskap, svenska och psykologi.

Sedan har de kunnat välja mellan tre fördjupningsinriktningar: akutsjukvård, för personer med funktionsvariation och för vård och omsorg av äldre.

I vår kommer en ny klass att starta, med cirka 15 elever, dock är det för få sökande för att traineevarianten ska dra igång. Inriktningen med akutsjukvård gör också uppehåll. På grund av uppsägningarna på Näl, bedömer skolan att det inte finns behov av den. Det kan hända att den kommer tillbaka senare.

Den 19 december hölls en skolavslutning för vårdeleverna, med kaffe, tårta och frukt.
Den 19 december hölls en skolavslutning för vårdeleverna, med kaffe, tårta och frukt. Foto: Vuxenutbildningen Åmål

– Jag tycker 15 är en bra storlek på en klass, säger Gunilla Dahlin. Det behöver vara 10–15 personer, men inte mer än 20.

Nu går eleverna ut i vården, som undersköterskor, omvårdare eller andra anställningar.

– De börjar ju som timvikarier. Det gör alla. Men det fattas ju folk i vården hela tiden, säger Gunilla Dahlin.

Färdigutbildade på vård- och omsorgsutbildningen 2019 är: Riham Abd-alnaser, Zubaida Abuhamdan, Somia Esmail, Ulrica Gladh, Ahmed Harb, Jeanette Hedlund, Tesfaldet Kidane, Farouk Masaoud, Fatima Shikhou, Roger Simebjär.

På traineeutbildningen gick följande elever ut: Carl Grönlund, Pia Johansson, Caroline Leppävuori, Sofia Lohela, Katia Meyer, Fetaneta Omerovic, Nurdin, Omerovic, Malin Saarikoski, Susanne Ström, Ann-Sofie Schyman, Lise-Lotte Svendsen, Sofie Larsson. Ronny Andersson, Rana Aldamad och Zeinab Al-Hasem.

Artikeltaggar

ÅmålFamiljSkola och utbildningVård- och omsorgsprogrammetVuxenutbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.