Hoppa till huvudinnehållet

Gemyt, värme och historier när skogskarlarna samlades till blot

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Nyskalingarna Jim Mattsson, Joakim Gustafsson och Linus Lännhult prövades under 2019 års blot i Ed.
Nyskalingarna Jim Mattsson, Joakim Gustafsson och Linus Lännhult prövades under 2019 års blot i Ed. Foto: Dalslands Skogskarlar

Regntunga skyar låg över Dalslands västliga nejder då karlarna i Dalslands Skogskarlars klubb samlades till blot i Ed.

Väl framme vid brasan i en vindskyddad grop bjöds på gemyt, värme och historier medan regnet alltmer tilltog. Efter grillandet vid brasan hyllades åldriga födelsedagsbarn: Berndt Bryngelsson, 90 år och Per-Ove Ahlstedt, 80 år. Parentation och ljusceremoni för avlidna karlar under året vidtog. Anders Dahlström, Åmål, Linné Henriksson, Ed och Karl-Oskar Leandersson, Bengtsfors. Även hövitsmannen i Nordrådet, Rune Haraldsson hedrades.

Nyskalingarna Linus Lännhult, Jim Mattsson och Joakim Gustafsson prövades. De hade under dagen huserat i Eds närområde. Risken fanns annars att det skulle gå som för paret från Klevmarken som skulle ta sig till julottan i Eds kyrka och gick vilse. De nya befanns efter viss tvekan värdiga att upptas i klubben. Deras orienteringsmässiga och skogliga meriter vägde tungt för beslutet.

Härold och rättare valdes

Återsamling i Eds SK:s klubbstuga Tavlan med förhandlingar och omval av rådet. Ny härold blev K-G Rundström efter avflyttade Svein Bakken. Till nya rättare valdes Jörgen Åhl och Tomas Carlsson efter Rune Årehult och Berndt Bryngelsson. I valberedningen utsågs Jonas Ahlstedt till sammankallande och Per Källvik till ledamot efter P-O Ahlstedt som avsagt sig. Alla de avgående hyllades med ett SUS för trogen tjänst.

Sven Carlsson och Ragnar Hallsten uppvaktade med Dalslands SKK:s bok vid Bohusläns 80-årsjubileum. Beslutades närvara vid Östfolds blot nästa år. (De firade 60 år 1918).

Det beslutades att stödja O-ligaklubbarnas läger som ska hållas i Ed till sommaren med 5000 kronor. Dessutom går ett bidrag på 1000 kronor till en kulturaktivitet under resan till den populära ungdomstävlingen Daladubbeln. Ragnar Hallsten berättade på bygdemål om Skidbudkavle-SM 1963 då bröderna Karlsson från Mullsjö vann. Under aftonen serverades dessutom mat och kaffe med tårta föredömligt av Edskarlarna med hjälp av de nyintagna. Måhända blev det lika mycket som för Karl XII som fikade i Ed under sin krigarresa till Norge. Ryktet säger att han också blev så väl undfägnad att han blev större måltavla under belägringen av Haldens fästning.

Kommande blotsarrangörer är Frändefors 2020, som lovar en helt unik blotplats och även möjlighet till övernattning. 2021 är det Högsäters tur och 2022 Kroppefjäll. Under talman Sven Carlssons ledning avslutades blotet för femtiotalet karlar i tidig kväll.

Artikeltaggar

EdPer KällvikSport

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.