Hoppa till huvudinnehållet

Vill starta lokalt slakteri i Säffle

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Säffle kommun har fått 1,7 miljoner kronor av Jordbruksverket för att kunna genomföra planerna på ett lokalt, småskaligt slakteri i Säffle.
Säffle kommun har fått 1,7 miljoner kronor av Jordbruksverket för att kunna genomföra planerna på ett lokalt, småskaligt slakteri i Säffle. Foto: Terje Bendiksby

Nu pågår planeringen för att etablera ett lokalt småskaligt slakteri i Säffle. Jordbruksverket stöder projektet med bidrag på 1,7 miljoner kronor.

– Jordbruksverkets besked om finansiellt stöd kom strax före jul och var en riktig fin julklapp, säger Pia Proper, Säffle kommuns näringslivschef.

Mejeriet en förebild

Näringslivsenheten och lokala kött- och fläskproducenter har under en längre tid fört en dialog om ett lokalt och småskaligt slakteri men intresset från lantbrukarna har varit måttligt - fram till för ett år sedan.

– Det var väl egentligen efter den svåra torkan sommaren 2018 som flera lantbrukare hörde av sig och tyckte att iden om ett lokalt/regionalt slakteri egentligen var ganska intressant eftersom det är ett bra sätt att korta livsmedelskedjan genom samverkan, säger Pia Proper.

Hon berättar att man använder mejeriet i Nysäter som ett bra exempel och förebild på hur det faktiskt går att genomföra och bedriva lokal/regional livsmedelsproduktion på ett sätt som både gynnar producenterna och tilltalar konsumenterna.

Pia Proper är Säffle kommuns näringslivschef.
Pia Proper är Säffle kommuns näringslivschef. Foto: Jenni Jansson

Därför ansökte kommunen om Jordbruksverkets stöd och efter åtta månader kom nyligen beskedet att myndigheten är med och finansierar projektet med 1,7 miljoner kronor.

Projektet är ett samverkansprojekt som ska bidra till en mer sammanhållen livsmedelskedja från värmländska nöt-, får- och grisproducenter till den värmländska marknaden. Men det handlar också om att att finna innovativa former för framtidens hållbara livsmedelsproduktion.

Starka medspelare

Det är många andra som tror på idén.

– Vi har många starka medspelare som alla har ett direkt intresse av att utveckla idén, säger Pia Proper.

LRF Värmland, Coop, Mejeritransporter AB, Alfastiftelsen, Företagarna Säffle och Skafferi Värmland AB är medfinansiärer som ska träffas nästa vecka för att tillsammans med näringslivsenheten lägga upp planen.

– Det handlar i första skedet om att göra en förstudie av ett slakteri, ta fram en organisation, göra ett upplägg av vilka djurslag som blir aktuella, titta på finansiering och drift med mera. Vi vill dessutom utveckla en framtida tema-testbädd inom cirkulär livsmedelsproduktion, säger Pia Proper.

Stor potential

Näringslivsenheten ser stor potential i projektet och Pia Proper tycker att det stärker Säffles varumärke med fokus på mat:

– Vi har många väldigt duktiga livsmedelsproducenter och skickliga kockar i kommunen vilket bland annat avspeglas i det unika faktum att det finns två framgångsrika saluhallar i kommunen. Kan vi förverkliga den här idén kommer det i ännu högre grad att profilera Säffles och regionens varumärke med hållbar livsmedelsproduktion och god mat, säger hon.

Artikeltaggar

CoopFöretagarna SäffleJordbruksverketLRFNyheterNäringslivPia ProperSäffle kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.