Hoppa till huvudinnehållet

Första fallet av Wuhanviruset i Sverige

Publicerad:
En kvinna vårdas på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping för det nya coronaviruset.
En kvinna vårdas på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping för det nya coronaviruset. Foto: Johan Nilsson / TT

Ett första fall av det nya coronaviruset har bekräftats i Sverige. Den smittade kvinnan landade i Sverige den 24 januari efter att ha besökt det drabbade området i Wuhan i Kina. Då var hon symptomfri enligt Folkhälsomyndigheten.

Senare fick hon hosta och kontaktade vården.

Kvinnan hålls nu isolerad på infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Hon är inte allvarligt sjuk enligt myndigheten.

Folkhälsomyndigheten har genomfört ett 20-tal analyser av prover från personer med luftvägssymtom som har vistats i drabbade områden i Kina.

"Det är viktigt att komma ihåg att enstaka fall inte är samma sak som att vi har en smittspridning i Sverige. Den risken bedömer vi för närvarande som mycket låg utifrån erfarenheter från andra länder", skriver Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenKinaNyheterSverige

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.