Hoppa till huvudinnehållet

Svenskar avbokar resor efter virusutbrottet

Publicerad:
Fler avbokar och färre bokar flyg till Thailand efter coronavirusets utbrott, enligt siffror från Ticket. Arkivbild.
Fler avbokar och färre bokar flyg till Thailand efter coronavirusets utbrott, enligt siffror från Ticket. Arkivbild. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix /TT

Bokningar till länder nära Kina minskar och avbokningarna ökar efter utbrottet av det nya coronaviruset. Främst gäller det resor till Thailand.

Var femte svensk som bokat en resa till Thailand via resebyrån avbokade den sista veckan i januari, att jämföra med var tionde samma period förra året, enligt Ticket.

– Vi har märkt av en klart ökad avbokningsvilja, men det är inga lavinartade ökningar, säger Katarina Daniels, kommunikationsansvarig på resebyrån, till TT.

Avvaktar bokningar

Bokningarna minskade med 42 procent under de första dagarna i februari jämfört med förra året. Även resor till Singapore, Japan, Vietnam och Taiwan har minskat kraftigt, enligt TV4 Nyheterna.

– Det är framför allt nybokningarna som påverkats mest, säger Daniels, och fortsätter:

– Det är en klart synbar förändring, men sedan är det andra länder i närheten, som Malaysia, Filippinerna och Sri Lanka, som ökar ganska kraftigt istället.

Utrikesdepartementet avråder från icke-nödvändiga resor till den värst drabbade provinsen Hubei i Kina. Det finns ingen avrådan gällande resor till Thailand eller andra närliggande länder till följd av viruset.

– Det är många som är avvaktande i sitt bokningsbeteende, framför allt till Thailand och Vietnam. Och vissa verkar välja alternativa länder i samma region men där viruset inte fått så stor spridning ännu.

Mycket frågor

Hos researrangören Ving har man dock inte sett några förändringar av bokningar.

– Tittar man på bokningsläget nu och längre fram så kan vi se att Thailand sålde på samma nivå förra veckan som det gjorde året innan. Vi har inte sett någon större avmattning, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving.

Men både Ving och Ticket har märkt av att fler och fler hör av sig till dem med frågor om sin resa.

– Mer och mer. Hade du frågat för någon dag sedan hade jag sagt nej, men i takt med att det blir mer uppmärksammat medialt så hör kunderna av sig. Kollegor i butik har också fått mycket frågor. Kunderna vill vara säkra på att det är okej att resa, säger Katarina Daniels.

Artikeltaggar

CoronavirusetInrikes/utrikesKinaThailandVing

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.