Hoppa till huvudinnehållet

Åmålslyftare tog guld och silver i junior-SM

Publicerad:
Rebecka Karlsson tog guld i junior-SM för tredje gången.
Rebecka Karlsson tog guld i junior-SM för tredje gången. Foto: Säffle AK

Helgens junior-SM i styrkelyft i Örebro var en stor framgång för Säffle Atletklubb. Och det var tack vare Åmålslyftarna Rebecka Karlsson och Oscar Svanström, som tog hem guld och silver efter stor dramatik.

Rebecka Karlsson gör sitt sista år som junior och passade i helgen på att ta sitt tredje guld i junior-SM i styrkelyft efter triumfer både 2016 och 2019. Segervikten stannade på 327,5 efter 112,5 kilo i knäböj, 60 kilo i bänkpress och 155 kilo i marklyft. Detta trots en lite rörig uppladdning.

– Jag började äta en antibiotikakur strax före. Så jag är väldigt nöjd med mitt sista junior-SM. Det var skönt att visa var skåpet ska stå, säger 22-åringen.

Till hösten blir hon officiellt senior när hon fyller 23 år.

Silver i första tävlingen

Styrkelyftaren Oscar Svanström från Åmål har nyligen fyllt 18 år och räknas numera som junior i tävlingssammanhang. Även i kroppen har han växt – och gått från 59 till 66 kilosklassen.

– Jag var tvungen att tänka på vad jag åt hela tiden. Nu har lite mer utrymme att växa ytterligare, säger Oscar Svanström om nya viktklassen.

Helgens junior-SM var därför han första tävling både i åldersgruppen och viktklassen. Det var ett tufft startfält med fem utövare. Och efter första grenen, knäböj, låg Oscar på andra plats efter att ha pressat upp 167,5 kilo på stången, personligt rekord med sju kilo, på sista försöket.

Men när det var dags för bänkpress, hans normalt sämsta gren, gick bänkpressexperten Martin Nguyen om med sina 127,5 kilo jämfört med Oscars 92,5. Där och då var han trea med 30 kilos differens – men då väntade paradgrenen marklyft som sista gren.

Oscar Svanström tvåa efter suveräne Marcus Räisänen och landslagskollegan Martin Nguyen.
Oscar Svanström tvåa efter suveräne Marcus Räisänen och landslagskollegan Martin Nguyen. Foto: Mikael Svanström

Dramatisk avslutning

Oscar gick in på 180 kilo, vilket gick enkelt. Då höjde han vikten till 195 kilo för att knappa in på andraplacerade Martin Nguyens totalvikt. Nguyen svarade med att höja sin marklyftsvikt till 175 kilo, vilket innebar att Oscar skulle vara tvungen att slå personligt rekord med tolv kilo för att tangera totalvikten. Det lyckades han med och knep silvret på lättare kroppsvikt. Vann gjorde dock suveräne Marcus Räisänen från Stockholms AK.

– Det gick över förväntan. Målet var att stå på pallen, så det var riktigt kul. Man vill alltid stå överst, men eftersom det är min första tävling i klassen så måste jag etablera mig först, säger 18-årige Oscar Svanström.

Dessutom är han nöjd över att ha spräckt drömgränsen i favoritdisciplinen marklyft.

– Jag har aldrig lyft över 200 kilo, så det var kul.

Oscar har redan nu kvalat in till senior-SM under SM-veckan i Umeå om sisådär fem veckor. Men han har inte bestämt om han ska delta ännu.

– Det blir lite nära inpå och dessutom långt bort, så vi får se, säger Oscar Svanström.

Artikeltaggar

ÖrebroOscar SvanströmSäffle AKTyngdlyftning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.