Hoppa till huvudinnehållet

Tungviktare klara för bluesfesten

Publicerad:
BlueskvŠll i Kulturmagasinet med Harry Banks trio med Dan Magnusson som gŠstmusiker, Roffe Wikstršm och Crocodile Claes & The Alabama Lovesnakes. *** Local Caption *** Roffe Wikstršm var huvudnumret.
BlueskvŠll i Kulturmagasinet med Harry Banks trio med Dan Magnusson som gŠstmusiker, Roffe Wikstršm och Crocodile Claes & The Alabama Lovesnakes. *** Local Caption *** Roffe Wikstršm var huvudnumret. Foto: Elinor Thuresson

Nu börjar startuppställningen bli komplett inför sommarens bluesfest. Evige publikfavoriten Roffe Wikström och Duke Robbillard, från The Fabulous Thunderbirds, ser till att höja temperaturen inför vad som komma skall vid Åmåls djuphamn.

Efter månader av närmast total stiltje duggar det nu tätt mellan bandsläppen till Dalslands största årliga musikevenemang. Tidigare presenterade dragplåster som Joanna Connor, Erja Lyytinen och Lil' Jimmy Reed har hux flux fått sällskap på bluesfestaffischen av ett gäng mer eller mindre jämbördiga bokningar.

Två som sticker ut

Tyngst bland nytillskotten, åtminstone ur den breda massans perspektiv, är Roffe Wikström, tätt följd av Duke Robbillard. Båda lär samla rätt stora åskådarmassor framför huvudscenen i hamnterminalen i början av juli.

70-årige Roffe Wikström har under ett halvt sekel varit en förgrundsfigur inom den svenska bluesen och han är även den ende icke-engelskspråkiga artist som tagit plats i standarduppslagsverket The Virgin Encyclopedia of the Blues. Karriären omfattar ett trettiotal album, omkring 2 000 konserter och ett antal fina utmärkelser. Från Nils Ferlin-sällskapets trubadurpris 1989 till Cornelis Vreeswijk-stipendiet 2015.

Fina samarbeten

71-årige amerikanen Michael John Robillard, oftast kallad Duke, är inte ett lika etablerat namn utanför bluesfacket. Ändå har han en synnerligen imponerande meritlista, som kröntes på 1990–talet med en fast plats i bandet The Fabulous Thunderbirds. Där ersatte han gitarristen Jimmie Vaughan, äldre bror till blueslegenden Stevie Ray Vaughan.

2013 gästspelade Duke Robillard kort som gitarrist under Bob Dylans evighetslånga turné.

Andra akter som nyligen blivit klara för Åmåls Bluesfest är Jake Green Band, Lisa Lystam Family Band, Among Lynx och Sofie Reed.

Artikeltaggar

Åmåls bluesfestNöje/KulturRoffe Wikström

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.