Hoppa till huvudinnehållet

Östby kan bli nav för mångmiljonsatsning på gas

Publicerad:
Östby anses lämplig för gasproduktion av flera anledningar.
Östby anses lämplig för gasproduktion av flera anledningar.

Gränsen mellan Åmål och Säffle har pekats ut som lämplig för biogasproduktion. Satsningen beräknas kosta över hundra miljoner - ifall den blir verklighet.

– Vi ser världens möjligheter i det här, säger lokalpolitikern och tidigare lantbrukaren Anders Bäckström (C).

Det var LRF:s kommungrupp med ordförande Lars Ottosson i spetsen som först lanserade tanken på kommersiell biogasproduktion, där Dalslands nordöstra spets snuddar vid Värmland. Trakten är förhållandevis rikt på lantbrukare och en inventering visar att gårdarna i området skulle kunna leverera nära 16000 ton gödsel och annat substrat som kan rötas och omvandlas till exempelvis fordonsbränsle. Av detta går att utvinna cirka 24 gigawatt energi, vilket motsvarar ungefär 2,4 miljoner liter diesel per år.

– Att gränsområdet lämpar sig för gasproduktion beror på att vi redan har en soptipp på Östby som är full av gas, säger Anders Bäckström, lokalpolitiker för Centerpartiet i Åmål, samt medlem i LRF och tidigare lantbrukare.

Sedan tidigare finns viss infrastruktur för gasproduktion på Östby.
Sedan tidigare finns viss infrastruktur för gasproduktion på Östby. Foto: Jan Andersson

Två andra faktorer som gör miljöstationen lämplig är att den sedan tidigare har viss infrastruktur för gas, samt att anläggningen ligger ganska avsides.

– Det måste vara en bra bit till närmaste bostad. Gasproduktion medför ändå en viss explosionsrisk, säger Anders Bäckström, som tillsammans med Åmåls tidigare miljöchef Anna Rangfeldt redogjorde för vilka möjligheter satsningen har vid bygg- och miljönämndens januarisammanträde.

– Det här är en grej vi vill göra tillsammans med Säffle. Bönderna på Värmlandsnäs ska också få möjlighet att vara med. Sen från kommunernas sida har detta också att gör med matavfallshantering. Det ska bli lag att ta till vara på bortkastad mat. Sådant avfall skulle kunna boosta gödslet bra i gasproduktionen, säger Bäckström, och betonar att satsningen fortfarande befinner sig på idéstadiet.

Innan spaden sätts i marken återstår både omfattande utredningar och finansieringsansökningar. Investeringen beräknas kosta ungefär 120 miljoner kronor och även om Jordbruksverket kan bidra med halva summan så återstår en hel del skramlande innan projektet är i hamn. Eventuellt skulle någon drivmedelskedja kunna gå in som medfinansiär. Bland andra har OK Värmland flaggat för att de gärna ser ökad produktion av biogas.

– För mig, med bakgrund i jordbruket, lockar projektet med dess kretsloppstänk. Att man kan tar tillvara på gas som annars bara skulle försvinna ut i atmosfären, säger Anders Bäckström, som menar att kommunerna också skulle gynnas ekonomiskt av att ha lokal drivmedelsproduktion.

När skulle produktionen kunna vara igång, om allting klaffar?

– Inom två-tre år. Men än så länge befinner vi oss bara på planstadiet.

Artikeltaggar

ÅmålAnders BäckströmBiogasCenterpartietLars OttossonLRFNyheter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.