Till skillnad från skogsbruket har jordbruket kunnat rulla på i stort sett som vanligt under vintern.
– Vi ser varken några större fördelar eller nackdelar med mildvädret, säger Gustav Bäckström, som driver mjölkgårdarna på Säter och Amnebyn ihop med brodern Oskar och deras respektive.
I riksmedia har det under senare tid rapporterats en hel del om hur vinterns väder drabbar personer och företag som lever av vad naturen ger. Allt från skånska biodlare till gotländska grönsaksproducenter är bekymrade över följdverkningar som minskad produktion och ökade problem med skadeinsekter.
Men för Åmåls största lantbrukarföretag, familjen Bäckström, med 300 mjölkkor på gårdarna Säter och Amnebyn, innebär mildvädret varken några större plus eller minus för verksamheten som helhet.
Lättare att jobba ute
– Det som varit bra är att vi sluppit ploga och annat sådant extraarbete, som brukar komma med vintern. Det fungerar också väldigt bra att jobba utomhus med kalvarna. Sedan är det givetvis negativt på åkermarkerna att det inte varit någon frost. Plöjorna fryser inte sönder och det är väldigt blött, säger Gustav Bäckström.
Så vädret påverkar grödorna negativt?
– Nej, för vallen och så är det bara positivt. Det är vår huvudsakliga gröda.
Gustav Bäckström tror att situationen kan vara värre för dem som ägnar sig åt höstvetesådd, exempelvis Ingemar Danielsson på Sjöviks gård. Men inte heller där anses plusgrader och regn vara speciellt mycket värre än snö och kyla.
– Visst, delar av åkrarna står under vatten, men de är under avrinning. Det är nog värre nedåt Bohuslän, säger Ingemar Danielsson.
Skulle situationen kunna ändras om vårvintern fortsätter på samma vis?
– Nej, jag tror inte att det kan bli så värst stor skillnad för oss, oavsett hur vädret blir.