Hoppa till huvudinnehållet

Coronavirusets framfart mattas av i Kina

Publicerad:
Sjukhuspersonal i Daegu i Sydkorea. Foto: Ryu Hyung-Seok/Yonhap/AP/TT

256 nya fall av coronaviruset har rapporterats i Sydkorea det senaste dygnet. Totalt har över 2 000 personer smittats i landet.

Däremot har smittspridningen i Kina, där epidemin startade i december, saktat ner något – 327 nya fall och 44 avlidna det senaste dygnet.

De flesta, omkring 90 procent, av de sydkoreanska coronafallen har varit i eller i närheten av staden Daegu med 2,5 miljoner invånare. Utbrottet har främst drabbat den kristna församlingen Ny himmel och ny jord. Det rapporteras inte om några nya dödsoffer i Sydkorea, totalt har 13 personer avlidit sviterna av coronaviruset i landet.

Oro att anställda ska ta med sig smittan hem

Från Kina rapporteras det lägsta antalet nya smittade och avlidna på över en månad. Totalt här nära 2 800 personer mist livet på grund av smittan i Kina.

Söder om Sahara

Däremot har Nigeria bekräftat det första coronavirusfallet i landet. Det är det tredje fallet i Afrika, tidigare har en person i Egypten och en i Algeriet smittats, och det första i Afrika söder om Saharaöknen.

"Det är en italiensk medborgare som arbetar i Nigeria och som återvände från Milano i Italien till Lagos i Nigeria den 25 februari 2020", skriver sjukvårdsminister Osagie Ehanire på Twitter.

Personen uppges inte visa några allvarliga symptom och vårdas på ett sjukhus i Lagos.

Tidigare i veckan varnade Världshälsoorganisationen WHO att många länder i Afrika är dåligt förberedda att hantera ett coronavirusutbrott om det skulle drabba kontinenten.

Japanska skolbarn får ett extra långt vårlov då landets skolor stängs på grund av coronaviruset.
Japanska skolbarn får ett extra långt vårlov då landets skolor stängs på grund av coronaviruset. Foto: Yoshihiko Imai/Kyodo News/AP/TT

Skolor stängs

I Japan har premiärminister Shinzo Abe uppmanat alla skolor, motsvarande grundskolor och gymnasieskolor, att hålla stängt från och med måndag och till vårlovet som inleds i mitten av mars.

Beskedet har mötts av kritik från vissa håll, då många föräldrar har svårt att stanna hemma från sina jobb för att ta hand om barn.

Hittills har omkring 200 personer smittats i Japan och fyra personer har avlidit. Enligt de japanska myndigheterna är kommande två, tre veckor avgörande i försöken att begränsa virusets spridning i landet.

Artikeltaggar

CoronavirusetKinaNyheterWHO

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.