Hoppa till huvudinnehållet

Tretton personer smittade i Sverige

Publicerad:
"De allra, allra flesta blir friska väldigt fort", säger statsepidemiolog Anders Tegnell om personer som smittats av det nya coronaviruset. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Två nya fall av coronavirussmitta konstaterades på lördagen i Sverige, det ena i Västra Götaland och det andra i Stockholmstrakten.

Därmed har sammanlagt 13 personer i Sverige insjuknat i covid-19.

På kvällen kom besked om att ännu en person insjuknat i Stockholms län, där det nu sammanlagt finns fyra personer som testats positivt för det nya coronaviruset. Det senaste fallet har koppling till ett tidigare fall i länet och personen hittades tack vare smittspårning.

I Västra Götalandsregionen har nu fem fall konstaterats. Det senaste var en person som smittats i Iran, likt flera tidigare fall i Sverige. Personen mår väl och har ingen koppling till övriga identifierade fall i regionen, säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

– Jag tycker att det här fallet visar att våra rutiner fungerar. Med hjälp av er (medierna) känner allmänheten till att om man kommer från riskområden, som Kina, Sydkorea, Iran eller norra Italien och blir sjuk så ska man kontakta 1177 och sedan får man medicinskt omhändertagande. Det fungerade i det här fallet.

Personen reste från Iran till Göteborg och bekräftades som smittad under lördagen. Arbetet med smittspårning hos närkontakter och hos andra som skulle kunna ha smittats har påbörjats.

Närmast smittas

Peter Ulleryd beskriver kontaktspårningen i det här fallet som "begränsad" i omfattning.

– Vi har rutiner och dem följer vi alltid. De som har störst risk att smittas, och som vi ser smittas, är de som är riktigt nära. Och det kan röra sig om familj, boende under samma tak, eller att man arbetar lång tid tillsammans i ett mindre utrymme inomhus.

Västra Götaland är med fem bekräftade fall den region med flest fall i Sverige. Det kan bero på flera faktorer, säger Peter Ulleryd.

– Att vi har haft sportlov kan vara en faktor, en annan kan vara att vi har provat fler. Men det mest troliga är nog slumpen. Man får också lägga till att två som smittats har varit i nära kontakt med en bekräftad resenär.

Tält för provtagning

I Uppsala beslutade Akademiska sjukhuset under lördagen att sätta upp ett provtagningstält utanför sjukhuset för att kunna testa personer för viruset.

– Vi vill öka kapaciteten på provtagningen. Sedan vill vi ytterligare skilja på dem med coronafunderingar från vårt vanliga akuta flöde av infektionspatienter, säger Fredrik Sund, chef för infektionskliniken i Uppsala, till Ekot i Sveriges Radio.

I Göteborg har Sahlgrenska sedan tidigare satt upp ett liknande tält utanför infektionskliniken på Östra sjukhuset.

Ingen avancerad vård

Samtliga 13 personer i Sverige som smittats har gjort det antingen i samband med utlandsresor i de värst drabbade länderna eller genom nära kontakt med någon som har smittats på det viset.

De smittade som hålls isolerade inom sjukvården är dock inte i behov av avancerad vård, enligt Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell. Framför allt är det på grund av virusets oklara smittsamhet som personerna hålls isolerade, inte på grund av ett allvarligt hälsotillstånd.

Därför blir också konceptet om ett eventuell tillfrisknande lite fel, tycker Tegnell.

– Det är bättre att tänka att den här sjukdomen blir man frisk ifrån, förutom dem i den lilla, lilla gruppen som blir så sjuka så att de avlider. Och de allra, allra flesta blir friska väldigt fort.

Krishanteringsråd inkallat

Regeringen har kallat in det så kallade krishanteringsrådet på måndag för att höra hur myndigheterna krishanterar och samarbetar. Folkhälsomyndigheten kommer att framföra vikten av att inte vidta åtgärder som "enbart är skadliga", säger Tegnell.

– Att vi inte går i gång och gör saker som får väldigt stora effekter utan att det har någon egentlig betydelse för smittans utveckling.

Tänker du exempelvis på Japans agerande om att stänga landets alla skolor?

– Det kan vara relevant att stänga skolor under en kortare period, men då måste det göras vid precis rätt tillfälle och situation. Många av åtgärderna kan inte vidtas reflexmässigt, utan de måste vara väl genomtänkta och i balans med annat, så att man får den funktionalitet som behövs.

Marc Skogelin/TT

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenGöteborgIranKinaNyheterSverigeVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.