Hoppa till huvudinnehållet

"Vi är beroende av varenda krona"

Publicerad:
Bokdagarnas Victor Estby beklagar neddragningen av det kommunala stödet. Foto: Andreas Dagström

50 000 kronor kanske inte låter så mycket, men för Dalslands litteraturförening och Bokdagar i Dalsland är sänkningen av stödet från Åmåls kommun ett hårt slag mot verksamheten.

Sänkningen av det kulturstrategiska uppdraget innebär att Dalslands litteraturförening/Bokdagar i Dalsland får 350 000 kronor i stället för 400 000 kronor av kommunen under 2020.

– Beslutet är kännbart, så klart, säger verksamhetsledaren Victor Estby. Vi har totalt två miljoner kronor i omsättning och även om våra evenemang växer hela tiden så är vi beroende av varenda krona.

Alla utom bluesen får mindre av kommunen

Framförallt ogillar Estby att storleken på stödet spikades först i början av februari, vid senaste kommunstyrelsemötet. Då var verksamhetsåret redan planerat.

– Sänkningen innebär att kommunen får mindre verksamhet av oss. Nu får vi ägna oss åt att skära ned här och var i stället att planera evenemang. Det är tidskrävande och tråkigt.

Litteraturföreningen/Bokdagarna ska nu, till följd av kommunens beslut, se över alla sina utgifter, även sådana som enskilt kan tyckas obetydliga, exempelvis hyra av ljudteknik.

– Vi vill inte sitta helt i knät på kommunen och har därför jobbat hårt, även före min tid, med att få fler ekonomiska ben att stå på, säger Victor Estby, som bland annat fått igenom höjda stöd från regionen och statens kulturråd, samtidigt som intäkterna från entréavgifterna ökar.

Bokdagar i Dalsland är tillsammans med bluesfesten den största enskilda anledningen till varför folk utifrån besöker Åmål under sommarhalvåret. Båda evenemangen generar också en hel del pengar till den lokala ekonomin i form av boende, restaurangbesök, etcetera.

– Jag tror att kommunen tittar på att göra en ny mätning av vad evenemangen ger. Det hade varit skönt att kunna visa på siffror från en oberoende bedömning när vi söker stöd, säger Victor Estby.

Samtidigt påpekar han att allt positivt som bokdagarna för med sig inte går att mäta. Som att etablerade författare från olika delar av Norden får komma och jobba på litteraturhuset i Åmål som stipendiater under en månads tid.

– De tar med sig sina positiva intryck hem och sprider dem till sina stora bekantskapskretsar. Jag vet också att flera stipendiater har pratat med sina respektive om att flytta hit permanent, säger Victor Estby.

Artikeltaggar

Dalslands LitteraturföreningNöje/KulturVictor Estby

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.