Hoppa till huvudinnehållet

Fördubbling av coronafallen i Sverige

Publicerad:
Skyltar visar vägen till infektionsmottagningen. Utanför infektionsmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö finns numera ett tält för att kunna testa personer för covid-19 virus. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Coronafallen i Sverige har fördubblats på kort tid: 15 nya personer har bekräftats smittade med coronaviruset i Sverige under tisdagen – tio av dem i Stockholm.

– Vi har nästan förväntat oss en ökning, säger smittskyddsläkare Per Follin.

Antalet virussmittade personer i Sverige har på kort tid fördubblats – från 15 bekräftade fall till och med måndagen till sammanlagt 30 under tisdagen. Skåne har fått sitt första fall, ett nytt fall har upptäckts i Jönköping, tio i Stockholmsområdet och tre nya fall har bekräftats i Göteborgsområdet.

"Förväntad ökning"

Av de tio Stockholmsfallen bekräftades sex i Region Stockholm på tisdagskvällen. Av dem har fem varit i norra Italien eller är närstående till någon som rest i området. En av de sex personerna har nyligen anlänt från Iran.

– Vi har nästan förväntat oss en ökning. I helgen visste vi att det kom ett stort antal flyg från norra Italien. I går hade vi fyra nya fall och i dag hade vi sex fall. De här har en utlandskoppling, de har rest i områden där man har en pågående smittspridning, säger smittskyddsläkare Per Follin i Region Stockholm.

Många har lindrigt förlopp

Per Follin har inga uppgifter om att någon av de sammanlagt 15 coronasmittade i Stockholm är allvarligt sjuka. Tolv av dem vårdas på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Det finns ingen specifik behandling, vi har inget vaccin och inget läkemedel som botar. Men däremot kan man självläka en sådan infektion. Man känner till att över 80 procent av dem som fått konstaterad säkerställd infektion i Kina har haft ett lindrigt förlopp, säger Follin.

Den snabba utvecklingen innebär inte att risken för en omfattande spridning har ökat avsevärt, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Att se en massa fall som har smittats i landet hade varit en helt annan sak. Att många varit i andra länder är relativt oproblematiskt så länge vi har koll på det, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Ministern är inte orolig

Socialministern Lena Hallengren (S) är snarare positiv än orolig över att det har framkommit fler fall.

– Det är bra att det upptäcks. Det är precis det som är syftet med att ha en god information och att vården är tillgänglig. Det handlar om att hela tiden följa utvecklingen och ha beredskap, säger hon.

Region Skåne berättade redan under måndagen att en person preliminärt testats positivt för det nya coronaviruset. Den smittade är en man i 25-årsåldern som besökt flera städer i norra Italien.

Första smittade har tillfrisknat

I Jönköpings län har en kvinna i 50-årsåldern satts i hemkarantän. Hon var med på samma resa till Italien som den man, även han i 50-årsåldern, som bekräftades vara smittad den 28 februari.

De tre smittade från Göteborgsområdet har också rest tillsammans och bedöms ha en relativt mild sjukdomsbild.

Det första bekräftade coronafallet i Sverige, kvinnan i Jönköpings län som insjuknade för en dryg månad sedan, bedöms nu vara kliniskt frisk.

– Hon är välmående och uppvisar inga symptom. Men hon är inte strikt friskförklarad enligt Folkhälsomyndighetens kriterier, säger David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare vid Region Jönköping.

Robin Salomonsson/TT

Boel Holm/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell menar att det inte finns någon anledning att tro att Sverige inte kan hantera de nya coronafallen.
Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell menar att det inte finns någon anledning att tro att Sverige inte kan hantera de nya coronafallen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenIranItalienKinaLena HallengrenSverigeVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.