Hoppa till huvudinnehållet

Så påverkar coronaviruset vad Åmålsborna köper

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Handsprit går åt snabbare än vanligt på apoteket i Åmål sedan coronarapporteringen började.
Handsprit går åt snabbare än vanligt på apoteket i Åmål sedan coronarapporteringen började. Foto: Andreas Dagström

Oron för coronaviruset sprider sig och under de senaste dagarna har det rapporteras flitigt om tomma butikshyllor till följd av hamstring. Men Åmålsborna verkar än så länge ta situationen med ett visst lugn.

– Vi har inte märkt av någonting alls, säger mathandlarna Susanne Enell och Mikaela Kvamme.

Ravioli, köttbullar i gräddsås och fiskbullar har på kort tid blivit några av de mest efterfrågade varorna hos de stora livsmedelsproducenterna. Ökningen beror på att en växande andel av landets befolkning bunkrar upp egna förråd med hållbara livsmedel, i fall det skulle bli tal om isolering till följd av coronautbrottet.

Men hos mathandlarna i Åmål lyser hysterin än så länge med sin frånvaro.

Coopchefen Mikaela Kvamme märker inte av någon influensarädsla.
Coopchefen Mikaela Kvamme märker inte av någon influensarädsla.

– Jag kan inte påstå att vi märker av influensan, åtminstone inte på något annat sätt än att folk skämtar lite om den, säger Mikaela Kvamme, butikschef på Coop.

Bara interna åtgärder

Inom koncernen har det visserligen gjorts en del förberedelser med anledning av influensan, men dessa handlar uteslutande om personalfrågor. Det har inte byggts upp något speciellt krislager med varor som kan tänkas bli extra efterfrågade om viruset utmynnar i en fullskalig epidemi.

– Jag tycker att alla verkar ta situationen ganska lugnt, säger Mikaela Kvamme.

Flera anställda är sjuka

Ungefär likadant låter det också i den konkurrerande matbutiken på andra sidan Mellanbrogatan.

– Jag tycker inte vi har märkt av något som går att förklara med influensaoron. Flera av våra anställda är visserligen sjuka, men ingen av dem har corona – hoppas jag, säger Ica-ägaren Susanne Enell.

Varken konserver, torrmjölk eller pasta går åt i snabbare tempo än annars.

Ica i Åmål är till skillnad från många systerbutiker oberört av coronautbrottet.
Ica i Åmål är till skillnad från många systerbutiker oberört av coronautbrottet.

– Jag kan inte nämna någon vara som sticker ut rent försäljningsmässigt hos oss. Det verkar inte pratas så mycket om influensan bland våra kunder heller, säger Susanne Enell.

På apoteket tycker sig personalen däremot se vissa förändringar i handelsmönstret efter coronautbrottet.

Vilka varor rör det sig då framför allt om?

– Handsprit går det åt mycket av. Vi har haft vissa problem med att få nya leveranser från våra leverantörer, men nu börjar det komma in mer igen, säger apoteksteknikern Maarit Niska Ågren.

Munskydd hjälper inte

En annan vara många vill ha men som är omöjlig att få tag på är munskydd. De tog slut nästan direkt när coronarapporteringen började.

– När någon kommer och frågar efter munskydd försöker vi informera om att de inte skyddar mot influensan. Däremot kan munskydd vara till nytta för den som redan är sjuk, för att minska smittspridningen, säger Maarita Niska Ågren.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, menar att det inte finns någon anledning att bunkra extra till följd av influensan. Däremot rekommenderas alla, precis som i normala fall, att ha ett krislager hemma som räcker några dagar.

Artikeltaggar

CoopCoronavirusetIcaNyheterÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.