WHO:s uppmaning om test för sent för Sverige

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus kräver att länder testar medborgare för att se om de är coronasmittade, och att smittade omedelbart isoleras.
Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
WHO uppmanar världens länder att testa medborgare och isolera smittade. Men Folkhälsomyndigheten anser att bred provtagning inte är lösningen i Sverige.
– Vi är förbi att testa varje fall när vi nu har samhällsspridning, säger avdelningschef Karin Tegmark Wisell.

Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus vill se att fler länder utökar provtagningen för att finna personer som bär coronaviruset. Han säger också på ett pressmöte på måndagen att smittade måste hållas isolerade för att stoppa spridningen.

– Testa, testa, testa. Vi måste bryta kedjan av smittan. Den som testas positiv måste omedelbart isoleras, understryker han och tillägger att detta även gäller lindriga fall.

– De (myndigheterna) måste veta var fallen finns.

"Global varning"

Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell ser WHO:s uppmaning som en global varning, riktad till världens alla länder, men att Sverige redan har passerat den fasen.

– Vi måste agera snabbare än så, säger hon och konstaterar att det tar tid att invänta provtagning och utfall av test. Man kan inte följa den initiala strategin att isolera riskgrupper.

– Vi går ett steg längre. Vi uppmanar alla som har symptom direkt genomför en social distansering. Vi hinner inte invänta ett testsvar, säger hon och påpekar samtidigt att olika regioner i Sverige befinner sig i olika faser av spridning, och att man därför ska undvika resor till områden med högre smittspridning.

WHO-chefen varnar också på pressmötet för att smittan kan komma att spridas till låginkomstländer, och att faran är särskilt stor för de länder som har ett stort antal hiv-smittade eller barn som är undernärda.

Grim Berglund/TT

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.