Hoppa till huvudinnehållet

Fältsjukhus – en förberedelse för det värsta

Publicerad:
Ett fältsjukhus byggs vid Östra sjukhuset i Göteborg.
Ett fältsjukhus byggs vid Östra sjukhuset i Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT

Fältsjukhus med totalt 50 intensivvårdsplatser uppförs nu i Stockholm och Göteborg för att kunna ta hand om patienter med covid-19.

Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss för det värsta, säger Björn Eriksson, Stockholmsregionens hälso- och sjukvårdsdirektör.

Fältsjukhusen sätts upp vid Östra sjukhuset i Göteborg och i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö utanför Stockholm. I Göteborg blir det 20 intensivvårdsplatser och i Stockholm 30 stycken.

Försvarsmakten bidrar med personal för logistik och drift, men ingen sjukvårdspersonal. Den står regionerna själva för, och ska främst frigöras genom att organisera om den befintliga sjukvården.

"Inte sett i modern tid"

– Vi är beredda att dra ned på annan sjukvård i regionen, vård som kan vänta utan stora medicinska risker. Vi ställer om sjukvården på ett sätt vi inte sett i modern tid, säger Björn Eriksson, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör, under en pressträff i Stockholmsmässan.

Vilken typ av sjukvård är det som kommer att få vänta?

– Sjukhusen har till exempel redan avslutat planerade operationer, som knäoperationer. Vi har också sagt att vi ska göra en paus i cancerscreeningsverksamheten, säger Björn Eriksson.

Bara i nödfall

Han påpekar att det samtidigt pågår ett arbete att skapa fler intensivvårdsplatser på regionens akutsjukhus – och att fältsjukhuset bara ska användas i nödfall.

– Det är en ovan miljö för våra medarbetare, med lite annorlunda utrustning. Därför vill vi att vården först och främst ska bedrivas där vi är vana att bedriva den.

De första militärlastbilarna rullade in på mässområdet i Älvsjö under dagen, fullastade med containrar.

– Sedan tillför vi fler löpande under veckan. Sammanlagt handlar det om ett åttiotal containrar, och vi räknar med att vara uppe operativt under helgen, säger Lars Rask, som är operationschef vid Mellersta militärregionen.

Inte de allra svåraste

Intensivvårdsplatserna är i stort sett identiska med ett civilt sjukhus, men saknar utrustning för att ta hand om de allra svåraste fallen, förklarar den ställföreträdande chefen vid Försvarsmedicincentrum Göran Sandström:

– Om en patient till exempel behöver dialys kan vi inte ordna det, för sådana faciliteter har vi inte i våra fältsjukhus. Det är aldrig aktuellt i vår normala verksamhet. Men det kan man naturligtvis tillföra från civilsidan.

Kommer den civila sjukvårdspersonalen att behöva någon specialutbildning?

– Ja, vi kommer att sätta upp en utbildningsenhet. I princip är utrustningen likadan, men menyer och knappar ser annorlunda ut. Vi har ju lite andra krav på våra saker, de är mer robusta, säger Göran Sandström.

Även sjuktransporter

Försvarsmakten kan även bidra på andra sätt än med själva fältsjukhuset, exempelvis med sjukhusmaterial och tält för inslussning.

Major Göran Sandström är ställföreträdande chef vid Försvarsmedicincentrum.
Major Göran Sandström är ställföreträdande chef vid Försvarsmedicincentrum. Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Vi har kapacitet för sjuktransporter, ambulanser. Vi har förstått att det finns ett sådant behov och får se om vi ska bidra med den kapaciteten, säger Thomas Karlsson, chef för Mellersta militärregionen.

Fältsjukhuset byggs i mäss- och kongressanläggningen Stockholmsmässan, som ägs av Stockholms Handelskammare och Stockholms stad. Det är i nuläget oklart vad lokalen kostar för regionen.

Björn Eriksson, Stockholmsregionens hälso- och sjukvårdsdirektör.
Björn Eriksson, Stockholmsregionens hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Vi har inte lyft den frågan ännu. Just nu fokuserar vi på att få det här på plats, säger Stockholmsmässans presskontakt Elin Lervik.

Hur länge fältsjukhuset kommer att vara kvar i mässhallen är i nuläget inte bestämt.

– Vi räknar med flera månader, säger Stockholmsregionens hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Containrar med fältsjukhusets utrustning lastas av vid Stockholmsmässan i Älvsjö.
Containrar med fältsjukhusets utrustning lastas av vid Stockholmsmässan i Älvsjö. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Artikeltaggar

ÄlvsjöBjörn ErikssonGöran SandströmGöteborgNyheterStockholms handelskammareStockholms stadThomas Karlsson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.