Hoppa till huvudinnehållet

Flera Åmålsföretag i förhandling om permitteringar

Publicerad:
Per Källvik, omudsman på IF Metall, vet att sex-sju Åmålsföretag i dagsläget förhandlar om korttidspermitteringar av personal.
Per Källvik, omudsman på IF Metall, vet att sex-sju Åmålsföretag i dagsläget förhandlar om korttidspermitteringar av personal. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

De ekonomiska effekterna av coroapandemin börjar märkas av bland Åmåls industrier.

– Bilden kan ändra sig snabbt, men i dagsläget förs diskussioner om permitteringar på sex-sju företag, säger Per Källvik, ombudsman på IF Metall.

Sveriges mäktigaste fackförbud, Metall, delar bilden som framgick av den rundringning PD gjorde bland lokala industriföretag tidigare i veckan: effekterna av pandemin slår olika hårt mot olika företag. Medan visa inte märker av någonting alls så kämpar andra för sin överlevnad.

Fackombudsmannen Per Källvik vill inte namnge de sex-sju Åmålsföretag som han vet hittills har inlett förhandlingar om korttidspermittering av personalen. Men generellt sett sliter underleverantörer till fordonsindustrin extra mycket just nu när både Volvo och Scania beslutat att bomma igen sina fabriker.

– Fordonstillverkarna har inte längre några lager lokalt, delarna ligger på lastbilar, säger Per Källvik, som tycker att den nyinrättade permitteringsmöjligheten är ett bra alternativ till uppsägningar:

– Det innebär att företagen har kvar personalen om situationen vänder snabbt. Vid uppsägningar kan den tidigare anställde redan ha fått ett nytt jobb när efterfrågan ökar igen.

I ett större perspektiv handlar korttidspermitteringarna om att minska coronavirusets effekter på arbetsmarknaden. Fler ska kunna behålla sina arbeten samtidigt som företagen får väsentligt sänkta personalkostnader. Staten tar en stor del av lönekostnaden för att företagen i tre nivåer ska kunna sänka arbetstiden utan att arbetstagaren drabbas för hårt ekonomiskt.

Korttidspermittering kan göras med 20, 40 eller 60 procents minskning av arbetstiden och för löner upp till 44 000 kronor i månaden.

– På några Åmålsföretag diskuteras tvådagarsvecka, vilket skulle innebära 60-procentiga minskningar av arbetstiden, säger Per Källvik.

En anställd med månadslön på 32 700 kronor som på grund av permittering går ned till 40 procents arbete får exempelvis behålla 30 250 kronor eller 92,5 procent av lönen. Arbetsgivarens totala lönekostnad inklusive arbetsgivaravgift minskar samtidigt från 43 000 kronor till 20 425 kronor. Staten står för 19 350 kronor, eller 75 procent av den totala kostnaden för arbetstidsminskningen.

Verkställda permitteringar gäller i upp till ett halvår med möjlighet till tre månaders förlängning.

– Det är en bra lösning, men vi kommer nog också se ett antal uppsägningar. Risken för att drabbas av konkurs är överhängande just nu, säger Per Källvik.

I likhet med många andra vågar sig han som fackombudsmannen inte på några konkreta framtidsprognoser:

– Vi har precis kommit in i det här läget. Det var som om någon drog ut proppen för industrin i förra veckan. Vi vet att situationen någon gång kommer att återgå till det normala, men hur länge den här situationen ska pågå, det vet ingen.

Ett Åmålsföretag som märker av coronaeffekten är Håkanssons sågblad. Eftersom cirka 80 procent av produktionen går på export kan situationen snabbt ändras för företaget när allt fler länder stänger sina gränser.

– Det vi gör är att planera utifrån olika scenario, säger vd Anders Uttersäv.

Hos Åmåls största privata arbetsgivare Spicer Nordiska Kardan pågår förhandlingar om bland annat korttidspermitteringar, men ledningen vill inte uttala sig innan allt är klart.

Artikeltaggar

ÅmålCoronavirusetEkonomiIF MetallPer Källvik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.