Hoppa till huvudinnehållet

Mohlin och Nyström släpper bok i pandemin – lanseras i USA

Publicerad:
Peter Mohlin och Peter Nyström släpper debutdeckaren "Det sista livet" på torsdag.
Peter Mohlin och Peter Nyström släpper debutdeckaren "Det sista livet" på torsdag. Foto: Norstedts/Pressbild

Mitt i brinnande pandemi släpper Åmålsbördiga författarduon Peter Mohlin och Peter Nyström sin efterlängtade debutdeckare. Även om releasefesten spolieras av coronasmittan, är det helt rätt tid att kunna erbjuda tidsfördriv och verklighetsflykt, menar barndomsvännerna.

Torsdag den 2 april släpps Mohlin och Nyströms deckardebut "Det sista livet". Att den efterlängtade releasen råkar sammanfalla med coronapandemin får den Åmålsbördiga författarduon att känna en viss ambivalens. Samtidigt som det är den sämsta möjliga tidpunkten att släppa en bok, är det kanske också viktigare än någonsin att kunna fly till en annan värld.

– Vi har jobbat med den så otroligt länge och verkligen strävat efter det här. Vad är oddsen att boken släpps mitt i en pandemi? Det är såklart väldigt tråkigt. Men om man vänder på det, samtidigt som den fysiska handeln har minskat, har e-handeln och strömningarna ökat. Å andra sidan är det helt rätt tid att erbjuda förströelse och eskapism, säger Peter Mohlin.

– Vi sitter inte värst till i världen, om man säger så. Vi har turen att erbjuda en fördelaktig produkt i dessa tider. Det här blir jäkligt kul ändå, säger Peter Nyström.

Mohlin och Nyström redo för deckardebut

I veckan fick de det första exemplaret hemskickat. Efter många års slit är boken äntligen ute. Nu ser Mohlin och Nyström fram emot att möta läsarna ute i verkligheten.

– Det är en fantastisk känsla att få hålla i den för första gången. Det är skönt att den är ute, säger Peter Nyström.

– Jag ser fram emot i sommar. Då ska vi springa runt på campingplatser och badstränder och hålla utkik efter vår bok i semesterfirarnas händer. Det skulle vara så häftigt att få möta läsare, underhålla dem och höra deras tankar om boken, säger Peter Mohlin.

Ingen releasefest i vår

Både den personliga releasefesten med vänner, släkt och bekanta samt två besök till Åmål har fått skjutas upp i rådande tider.

– Lördagen efter släppet skulle vi haft fest med 200 gäster, mat och discjockey. Ett större projekt som vi fick flytta till hösten. Men vad gör man inte? Vi måste ta ansvar, säger Peter Nyström.

Den 18 april skulle duon besökt både bokhandeln i Åmål och Not Quite i Fengersfors. Istället är hemkomsten preliminärbokad till 13 juni, även om Not Quite-besöket ännu inte är officiellt framflyttat.

– Då är alla Åmålsbor välkomna att dricka bubbel, prata om boken och få den signerad, säger Peter Mohlin.

– Och så hoppas jag att vi ses på bokdagar den 25:e juli, säger Peter Nyström.

Åmålsduo bokad till bokdagarna

Arbetet med bok nummer två är redan igång. Men det är svårt att få en lugn stund med bokreleasen runt hörnet. Speciellt eftersom "Det sista livet" nyligen blivit såld till ett tiotal länder – och nyligen också till USA.

– Precis innan coronakrisen drog igång fick vi beskedet. Det är jättekul och ett stort kvitto på att boken har kvalitet. Det är supersvårt att få en bok såld till en så stor marknad. Vår agent berättade att det bara är en procent av böckerna i USA som baseras på ett icke engelskspråkigt manus. Så det är en stor tröst i deppiga tider, säger Mohlin och Nyström.

Artikeltaggar

ÅmålLitteraturPeter MohlinPeter Nyström

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.