Hoppa till huvudinnehållet

Lärarna ensamma på skolan

Publicerad:
Distansundervisningen går bättre och bättre, säger lärarna Jan Lorentsson och Therese Almbacke. Men båda saknar kontakten ansikte mot ansikte med eleverna.
Distansundervisningen går bättre och bättre, säger lärarna Jan Lorentsson och Therese Almbacke. Men båda saknar kontakten ansikte mot ansikte med eleverna. Foto: Andreas Dagström

Bättre och bättre för var dag som går. Efter en lite trevande start upplever Karlbergsgymnasiet i Åmål att övergången till distansundervisning börjar sätta sig.

– Men arbetssituationen är tusen gånger roligare i vanliga fall, säger läraren Therese Almbacke.

Det är en smått surrealistisk känsla att gå runt på gymnasiet för tillfället. Helt annorlunda jämfört med hur det brukar vara att kliva in genom entrédörrarna under dagtid mitt i veckan när vårterminen börjat växla upp. Korridorerna ekar tomma och i klassrummen sitter lärarna ensamma, mestadels tysta, med blickarna koncentrerat riktade mot dataskärmar.

All undervisning bedrivs sedan en tid tillbaka på distans. Syftet är att motverka spridningen av coronaviruset.

Två veckor har gått sedan Karlbergsgymnasiet övergick till distansundervisning.
Två veckor har gått sedan Karlbergsgymnasiet övergick till distansundervisning.

– Det har varit en omställning för oss, eftersom vår verksamhet vanligtvis inte byggd för distansarbete. Den är byggd för att bedrivas på plats, säger läraren Therese Almbacke, som undervisar i svenska, entreprenörskap och retorik.

Hon saknar att ha massor av människor omkring sig:

– Skolan är bara ett tomt skal just nu.

Samtidigt börjar både lärarkåren och eleverna så sakteliga vänja sig vid att bara interagera via elektronisk utrustning. Ett visst mått av vardagslunk har infunnit sig mitt i viruskaoset.

– En svårighet har varit proven. Vi kan för närvarande inte garantera att eleverna löser uppgifterna själva, när vi inte har koll på dem hela tiden. Då får man tänka på ett annat sätt, säger Therese Almbacke.

Therese Almbacke är imponerad över den kreativitet som hennes kollegor har visat till följd av digitaliseringen.
Therese Almbacke är imponerad över den kreativitet som hennes kollegor har visat till följd av digitaliseringen.

Det dagliga arbetet sköts huvudsakligen genom dataprogrammet Zoom och plattformen It's. Telefonsamtal och sms kompletterar. Så kommer veckorna att rulla på under överskådlig tid.

– Jag hoppas få se mina elever före de går på sommarlov i alla fall, säger läraren Jan Lorentsson, som undervisar i juridik, samt media och kommunikation.

Trots att det nya arbetssättet bara har existerat i ett par veckor så finns det redan konkreta siffror för hur eleverna ställer sig till distansundervisningen. Siffror baserade på enkätsvar.

– Överlag är tonläget positivt. De flesta tycker att distansundervisningen fungerar bra. Sen är det naturligtvis många som tycker det är roligare att vara på skolan än att arbeta hemifrån. Vi ser också att situationen är lite svårare att hantera för dem som behöver lite extra stöd, säger Therese Almbacke.

En utmaning är att få alla elever att känna sig sedda, när man inte kan ses rent fysiskt. Men där kan tekniken kanske visa sig vara ett plus i slutändan, funderar Jan Lorentsson, då datakommunikation är lättare att individanpassa än ordinarie klassrumsundervisning.

Jan Lorentsson hoppas få träffa sina elever igen innan de går på sommarlov.
Jan Lorentsson hoppas få träffa sina elever igen innan de går på sommarlov.

– En fördel med hela den här situationen är att vi blir bättre på att använda de digitala hjälpmedlen. Det kommer vi ha nytta av även efter pandemin, säger Therese Almbacke.

Mer praktiskt orienterad undervisning som bild och gymnastik borde vara svårare att överföra till datorn. Eller? Nej, inte nödvändigtvis, menar Almbacke, som är imponerad över den uppvisningsrikedom som hennes kollegor visar.

Alla typer av lektioner, med undantag för yrkesprogrammen, där lärarna har tvingats till rejäla omstuvningar, kan genomföras på ett eller annat sätt.

– Men arbetssituationen är tusen gånger roligare i vanliga fall, säger Therese Almbacke, och får medhåll av Jan Lorentsson.

Korridorerna är ekande tomma.
Korridorerna är ekande tomma.

Artikeltaggar

ÅmålKarlbergsgymnasietNyheterUndervisning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.