Mediestödet stärks med 200 miljoner

Publicerad:
200 miljoner i stöd till medierna. Arkivbild. Foto: Helena Landstedt/TT

Regeringen föreslår en permanent förstärkning av mediestödet på 200 miljoner kronor per år.

Pengarna finns med i vårändringsbudgeten för 2020.

För att hantera den mest akuta krisen som uppstått på grund av coronasmittan, så avsätts 150 miljoner kronor av förstärkningen för ett tillfälligt nytt distributionsstöd under tre månader. Det stödet omfattar alla tryckta tidningar.

– Det stödet omfattar fler tidningar än vad driftsstödet gör. Till exempel omfattas även gratistidningar, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Resterande 50 miljoner kronor föreslås gå till en fördubbling av stödet för bevakning av geografiska områden med svag eller obefintlig journalistisk bevakning.

– Mångfald av medier i hela landet är centralt i vår demokrati, säger Lind.

Regeringen, C och L föreslår också tillfälliga regelförändringar i presstödet. Utbetalning av redan beslutat presstöd ska kunna ske i förhand på för innevarande år. Samtidigt slopas tillfälligt kravet på 55 procent eget redaktionellt material för att få stöd.

Regeringen aviserar även ett kommande förslag om ändrade regler för tv-reklam. Förslaget innebär att tillåten tid för reklam beräknas utifrån ett större tidsintervall istället för som i dag baserat på klocktimmar.

Artikeltaggar

Amanda LindCoronavirusetNya Wermlands-TidningenNyheterTU - Medier i Sverige

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare