Hoppa till huvudinnehållet

Fina författarhälsningar när Anita K Alexanderson avtackades

Publicerad:
Anita K Alexanderson avtackades vid Dalslands litteraturförenings årsmöte den 25 mars. Då fick hon bland annat en "skryttavla" med fina hälsningar från författare hon träffat i sitt arbete.
Anita K Alexanderson avtackades vid Dalslands litteraturförenings årsmöte den 25 mars. Då fick hon bland annat en "skryttavla" med fina hälsningar från författare hon träffat i sitt arbete. Foto: Victor Estby

Anita K Alexanderson från Åmål som var med och startade Bokdagar i Dalsland avtackades när hon på Dalslands litteraturförenings årsmöte häromveckan lämnade styrelsen. På en stor tavla fanns fina hälsningar från elva författare som medverkat vid föreningens evenemang genom åren.

Den dalsländska litteraturmanifestationen startade på Dalsland Center i Håverud 2001. Den var till att börja med ett endagsarrangemang, men utökades så gott som genast till att sträcka sig över flera dagar. Bokdagar på Dal blev sedermera Bokdagar i Dalsland, flyttade 2010 till Åmål och fler arrangemang har avknoppats.

Anita K Alexanderson från Åmål har funnits med från bokdagarnas begynnelse. I många år var hon huvudansvarig för Bokdagar i Dalsland och hon har även varit ordförande i Dalslands litteraturförening. Men nu kliver hon ur föreningens styrelse och i samband med årsmötet avtackades hon.

Anita K Alexanderson fick i gåva ta emot en stor "skryttavla" där elva av de författare som genom åren gästat Bokdagar i Dalslands olika evenemang skrivit fina och personliga hälsningar.

"Navet i navet"

Håkan Nesser skriver exempelvis:

”Anita!

Herregud, hur ska det nu gå för både Åmål och resten av Dalsland?

Och för den svenska litteraturen överhuvudtaget? Bokdagar i Dalsland har ju varit det nav runt vilket själva kulturen kretsar, och Du har varit navet i navet, så att säga.

Tack för din lysande insats, jag vet att alla kolleger i branschen säger samma sak. Att få komma till Er mitt i sommaren har varit en höjdarnas höjdare; det är bara att hoppas att Du sett till att säkra återväxten.

En varm kram från norra Gotland, och är det så att Du ångrar dig, så har Du mitt fulla stöd!

Hej hopp.

Håkan Nesser”

Tacksamma gäster

Och Susanna Alakoski och Mats Söderlund skriver:

”Kära Anita,

Det har varit ett sant nöje att se ditt arbete för och med litteraturen ta form, utvecklas, knoppa av sig och etableras.

Tack för att du såg, trodde och gjorde.

Tack för att du givit stafettpinnen vidare till kloka personer.

Tack för att vi fick vara några av gästerna i din vision.

Susanna Alakoski & Mats Söderlund”

Höll ett tal

Litteraturföreningens ordförande Jürgen Picha höll ett tal till Anita K Alexanderson och vice ordförande Birgitta Rolöf räckte över present och blommor innan Bokdagar i Dalslands nuvarande verksamhetsledare Victor Estby lämnade över tavlan.

Anita K Alexanderson slutar dock inte arbeta i föreningen, utan kommer att fortsätta som aktiv volontär och i valberedningen.

Vid årsmötet avtackades också styrelseledamöterna Anne Bengtsson och Kristine Geimure, som även de kommer att fortsätta som volontärer, samt valberedningens Lena Grönlund och Maj-Lis Dolk.

Artikeltaggar

ÅmålAnita K AlexandersonBokdagar i DalslandDalslands LitteraturföreningLitteratur

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.