Hoppa till huvudinnehållet

Karlberg skickar ut enkät om hur eleverna vill fira studenten

Publicerad:
Dante Tjus, ordförande i elevkåren på Karlbergsgymnasiet i Åmål, förordar att ett traditionellt studentfirande hålls i augusti. Gittan, en av familjens tre birmakatter, fick också vara med på bild.
Dante Tjus, ordförande i elevkåren på Karlbergsgymnasiet i Åmål, förordar att ett traditionellt studentfirande hålls i augusti. Gittan, en av familjens tre birmakatter, fick också vara med på bild. Foto: Elinor Thuresson

Det blir inget traditionellt studentfirande i Åmål i början av juni i år.

– Jag tycker det är jättetråkigt, säger elevkårens ordförande Dante Tjus.

Karlbergsgymnasiet vill ändå se till att skolavslutningen blir ett högtidligt minne för avgångsklasserna och kommer att skicka ut en enkät om hur eleverna vill fira. Personligen förordar Dante Tjus studentfirande i augusti.

Skolverket har gått ut och avråder gymnasieskolorna från traditionella studentfiranden med anledning av det nya coronaviruset. Karlbergsgymnasiet i Åmål säger sig ha fått frågor de senaste veckorna om hur det blir med firandet och när de nya rekommendationerna nu kom har skolledningen tagit det tunga beslutet att blåsa av.

– Jag och mina kompisar har sett fram emot studenten länge. Vi hade bokat studentresa, men den har vi redan fått avboka. Vi har förberett flak, vi hade sett ut var vi skulle ha champagnefrukosten. Nu är allt förstört. Men vi får lösa nåt slags firande, säger Dante Tjus från Åmål som är ordförande för Karlbergs elevkår.

Tar emot idéer

Karlbergsgymnasiet vill trots allt ordna ett studentfirande, även om det nu inte blir det vanliga utspringet på skolgården. Under nästa vecka skickas en enkät till alla avgångselever för att samla in idéer och synpunkter om hur skolan skulle kunna göra.

– Finns det kreativa idéer, så tar vi gärna emot dem, säger Karlbergsgymnasiets enhetschef Mats Aronsson, som tycker det är svårt för de vuxna på skolan att avgöra vad eleverna skulle uppfatta som ett högtidligt och bra minne när firandet skalas ner.

Han säger också att det är svårt att redan nu presentera färdiga lösningar och alternativ, eftersom ingen vet hur virusläget kommer att se ut framöver.

Redan avbokat

Elevkåren ansvarar inte för själva studentfirandet, men ordnar en del arrangemang runtomkring. I februari var det exempelvis 100-dagarsfest på Harrys i Åmål, för att fira att det var 100 dagar kvar till studenten. Men 50-dagarsfesten och själva studentpartyt blir inte av. Elevkåren har också hjälpt till med att sätta samman balkommittén.

Eleverna har befarat det värsta och Dante Tjus har funderat ett tag på hur man skulle kunna fira studentdagen. Han har även diskuterat alternativa lösningar med rektorn Joakim Axelsson.

Studentfirande 2019 på Karlbergsgymnasiet i Åmål.
 I juni 2020 blir det inget hav av vita mössor på skolgården.
Studentfirande 2019 på Karlbergsgymnasiet i Åmål. I juni 2020 blir det inget hav av vita mössor på skolgården. Foto: Andreas Dagström

Dante Tjus, som själv tar studenten från samhällsprogrammet med medieinriktning, skulle helst se ett traditionellt firande. Även om det betyder att det hela får skjutas på framtiden – och flyttas till augusti strax innan höstterminen startar – så skulle det samtidigt innebära att eleverna får vara med om allt det som förknippas med att ta studenten. Då får eleverna dessutom något att planera för och vara förväntansfulla inför över sommaren och det skulle bli ett riktigt avslut tillsammans med vännerna.

En av hans kompisar invände att han då inte skulle kunna vara med, eftersom han skulle hinna rycka in i lumpen. Men Dante Tjus ser trots nackdelarna ändå augusti som den bästa lösningen. Han tycker det är mycket bra att skolan gör en enkät, för då kommer det att bli tydligt hur eleverna vill ha det.

Inte minst studentbalen tycker han är viktig.

– Tänk hur många som redan har köpt klänningar, säger han. Balen hade jag sett fram emot.

Just nu är det påsklov, men annars studerar Dante Tjus sista terminen på samhällsprogrammet med inriktning mot media på distans hemma i Gunrabol.
Just nu är det påsklov, men annars studerar Dante Tjus sista terminen på samhällsprogrammet med inriktning mot media på distans hemma i Gunrabol. Foto: Elinor Thuresson

Överlag så har sista terminen på gymnasiet blivit något annat än vad han föreställt sig. Att läsa på distans betyder att skolan har blivit tråkigare. Han tycker det är svårt att förena studierna med det sociala.

– Själv bor jag på landet och det är ju i skolan som man träffar kompisarna mest, säger Dante Tjus.

Karlbergsgymnasiets enhetschef Mats Aronsson tror att oavsett hur det blir, så kommer det att bli någon form av skolavslutning i små grupper i juni, för eleverna och deras närmaste lärare. Han tror det är viktigt att avgångsklasserna får träffas innan de splittras. Just nu hoppas han också att eleverna prioriterar sina distansstudier.

– Det är viktigt att de nu inte tappar motivationen, så att de får ut sin examen på papperet, säger han.

Artikeltaggar

ÅmålKarlbergsgymnasietMats AronssonSkola och utbildningStudenten

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.