Hoppa till huvudinnehållet

Inreseförbudet förlängs med 30 dagar

Publicerad:
Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Erik Simander / TT

Regeringen fattar i dag beslutet att förlänga inreseförbudet från länder utanför Schengenområdet med 30 dagar.

Det meddelar statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg (S) på en presskonferens med chefen för gränspolisen, Patrik Engström.

Beslutet ligger i linje med EU-kommissionens rekommendationer och gäller i huvudsak personer utanför EU som vill resa in i Sverige. Det gäller inte personer med särskilt viktiga skäl att resa in i Sverige eller svenskar som reser hem, uppger inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Det är viktigt att vi fortsätter att agera samordnat i EU för att hindra smittspridningen. Det här är en exceptionell åtgärd och jag hoppas att den blir kortvarig, säger Damberg.

Enligt kommissarie Patrik Engström har polisen under de veckor inreseförbudet gällt stoppat ett 60-tal personer.

På presskonferensen tackade statsministern också medborgarna för att de följer myndigheternas rekommendationer för att förhindra smittspridning i så hög grad.

– Det är ännu alldeles för tidigt att lätta på restriktioner och rekommendationer. Trots att solen skiner och du avstod din påskresa, så är det inte läge att fira 1:a maj. Håll kvar tanken på att det här handlar inte om dig utan om allas väl och ve. I resten av våra liv kommer vi komma ihåg våren 2020 som den tid vi alla delade bördorna och gjorde uppoffringar för varandra, säger Löfven.

– Svensk demokrati har visat sig från sin allra bästa sida, säger han efter mötet med de andra partiledarna.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som tog sitt ansvar och gjorde sin plikt och stannade hemma under påsken, säger statsministern.

Artikeltaggar

CoronavirusetEUMikael DambergNyheterPatrik EngströmStefan LöfvenSverige

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.