Hoppa till huvudinnehållet

Netto stänger – blir inte Coop

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Tidigare har det sagts att Nettobutiken på Kungsgatan i Åmål ska bli en Coopbutik. Men nu blir det permanent stängning i stället.
Tidigare har det sagts att Nettobutiken på Kungsgatan i Åmål ska bli en Coopbutik. Men nu blir det permanent stängning i stället. Foto: Andreas Dagström

Sedan Coop köpte Netto för snart ett år sedan har planen varit att konvertera nästan alla butiker. Nu står det emellertid klart att Åmål finns på den korta listan över orter som drabbas av stängning.

– Det handlar om lönsamhet, säger presschefen Helena Esscher.

I slutet av förra sommaren tog Coop över alla Nettobutiker i Sverige, sammanlagt 162 stycken. Redan då visste koncernen att vissa butiker inte går jättebra ekonomiskt och att ett antal skulle tvingas lägga ned.

För att ta ett så välgrundat beslut som möjligt har Coop ägnat hösten och vintern åt att stöta och blöta frågan. Slutresultatet blev en lista med elva butiker som kommer att upphöra, däribland Netto på Kungsgatan i Åmål.

– Att ställa om en butik är en ganska stor investering. För att göra det måste vi veta att butiken är långsiktigt lönsam, säger Coops presschef Helena Esscher, angående nedläggningsbeslutet.

När upphör butiken?

– Jag vet inte exakt datum, men förmodligen i slutet av maj.

Det blir alltså inte tre Coopbutiker i Åmål, vilket tidigare har varit den bild som getts från koncernhåll.

Vad händer med personalen på Netto? Går de över till era andra butiker?

– Nej, inte automatiskt i alla fall. Hela personalstyrkan, sammanlagt nio personer, har varslats om uppsägning. Sen kan man naturligtvis hoppas att vi hittar lösningar för dem, men det rör sig om två helt olika bolag.

Netto, som då ägdes av Dansk Supermarked A/S och Ica Sverige AB, presenterade 2007 att de skulle ta över Domus gamla lokaler på Kungsgatan i Åmål. Butiken skulle sedermera komma att bli kedjans 76:e i Sverige och den första i Dalsland.

Nu har Coop ställt om närmare hälften, 80, av Nettos totala butiksbestånd vid övertagandet. Ambitionen är att allt ska vara klart i höst.

Artikeltaggar

CoopNettoNäringslivÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.