Hoppa till huvudinnehållet

Två covid-19-fall i Färgelanda

Publicerad:
De första två fallen av covid-19 har nu konstaterats i Färgelanda kommun.
De första två fallen av covid-19 har nu konstaterats i Färgelanda kommun. Foto: Lisa Olaison

Färgelanda kommun har nu två konstaterade fall av covid-19. Det handlar om äldre personer som vårdats av hemtjänsten i Färgelanda kommun.

– En av de här personerna vårdas nu på sjukhus och den andra vårdas fortfarande av hemtjänsten i sitt hem, säger Per Wahlén, tillförordnad kommunchef i Färgelanda kommun.

Han berättar att Smittskydd Västra Götaland har informerats och att en smittspårning är utförd på deras begäran.

Enligt Wahlén finns skyddsmaterial tillgänglig som hemtjänsten använder enligt vårdhygiens rutiner vid misstanke eller konstaterad covid-19.

"Bättre att berätta"

Kommunerna har gått olika långt när det gäller att berätta hur smittoläget ser ut.

– Men eftersom det lätt sprids alla möjliga rykten tycker vi att det är bra att gå ut och berätta, säger Per Wahlén.

Ännu finns inget konstaterat fall på de särskilda boendena i Färgelanda kommun.

Efter dödsfallet i Ed

Nyligen berättade Dalslänningen om det första dödsfallet av covid-19 i Dalsland, som ägde rum på Edsgärdets särskilda boende i Dals-Ed.

Kenneth Gustavsson (C), är socialnämndens ordförande i Dals-Eds kommun. Han får uppdateringar om situationen varje dag och säger att:

– Läget är stabilt. Så vitt jag vet har vi inte fått några nya fall på våra särskilda boenden. Om det skulle inträffa tillämpar vi de regler vi har för att undvika smittspridning. Det vill säga att den personen i så fall vårdas på eget rum och personalen använder sig av sin skyddsutrustning.

Personal som fanns i närheten av den tidigare avlidne mannen på Edsgärdet har testats. De uppvisar inga symptom på smitta.

Sekretesshänvisning

Från Bengtsfors kommun meddelas att man inte berättar om var eller om smittan finns. Detta med hänvisning till sekretess.

– Vi har en konstaterad allmän smittspridning av covid-19 (coronaviruset) i Sverige. Det innebär att det med största sannolikhet finns smittade i varje kommun i vårt län, så även här, skriver kommuninformatören Sofia Magnusson i ett mejl.

Totalt 83 har dött

Totalt 83 personer har, enligt de senaste siffrorna, avlidit i covid-19 i Västra Götaland. På sjukhusen i Västra Götalandsregionen vårdas för närvarande 266 patienter med positiv covid-19, varav 64 på intensivvårdsavdelning (IVA).

Det totala antalet sjukdomsfall (sedan coronautbrottet) uppgår i Västra Götalandsregionen till 1 478 personer.

Detta enligt den senaste statistiken från Västra Götalandsregionen och Folkhälsomyndigheten.

I NU-sjukvården (Näl i Trollhättan och Uddevalla sjukhus) vårdas för närvarande 44 personer, varav 10 på IVA.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommun (org)CoronavirusetDals-Eds kommunDalslandFärgelanda kommunKenneth GustavssonNyheterPer WahlénSofia MagnussonVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.