Hoppa till huvudinnehållet

Uppsving för svenskt griskött

Publicerad:
Efterfrågan på svenskt griskött har ökat i vår.
Efterfrågan på svenskt griskött har ökat i vår. Foto: Andreas Dagström

Efterfrågan på svenskt griskött ökar. Tollebols gård i Åmål märker också av det och lantbrukaren Sven Callenberg tror samma gäller för svenskproducerad mat överhuvudtaget – eftersom vi lagar mer mat hemma i stället för att gå på restaurang.

När vi handlar i butiker, tittar majoriteten av oss noga efter att det är svenskt kött. Medan få frågar varifrån köttet kommer när de äter på restaurang. Det innebär, så här i coronatider, att ett uppsving märks av för svensk mat, inte minst för svenskt griskött.

– Restauranger har överlag varit dåliga på att köpa svenskt, säger lantbrukaren Sven Callenberg.

Priserna för griskött har genom åren svängt både upp och ner. Men även före coronaviruset danade om samhället var efterfrågan förhållandevis hög. Larm om multiresistenta bakterier utomlands gjorde exempelvis att fler började välja svenskt kött.

– Nu har det varit skapligt bra priser under en lång period, säger Sven Callenberg.

Sven Callenberg har i många år fött upp grisar i Åmål. Nu håller han på att lämna över gården till nästa generation.
Sven Callenberg har i många år fött upp grisar i Åmål. Nu håller han på att lämna över gården till nästa generation. Foto: Andreas Dagström

Tollebols gård, strax utanför Åmål, producerar cirka 3000 grisar om året, som i nuläget levereras till Dahlbergs slakteri i Brålanda. Gården har drivits i många år av Sven Callenberg, men den är nu mitt uppe i ett generationsskifte. Callenberg har tänkt sig att trappa ner och ska vara anställd på gården i stället för att driva den.

Ny i regionstyrelsen

För den skull har han inte tänkt sätta sig i gungstolen och lösa korsord. Sven Callenberg, som i många år var en Centerpartiets drivande politiker i Åmål, har åter engagerat sig i LRF och blev nyligen invald i LRF:s regionstyrelse för Västra Götaland. Han vet ännu inte exakt hur hans arbete där kommer att se ut, eftersom han ännu bara hunnit vara med på ett styrelsemöte, men han nämner exempelvis arrendefrågor och fastighetsfrågor.

– Jag gillar nya utmaningar, säger Sven Callenberg, som också konstaterar att det blir något annat än att vara lokalpolitiker, där man måste vara insatt i allt från snöskottning till vård.

På gården har vårbruket avslutats rekordtidigt i det torra och soliga vädret. Sven Callenberg kan inte minnas något år tidigare när allt blivit sått redan i april.

– Det är alltid bra att så tidigt, då blir det klart tidigt också, säger han.

Vad är aktuellt på gården just nu då?

– Nu blir det regndans, säger Sven Callenberg. Det är ingen panik än, men det är torrt ute.

Artikeltaggar

Åmåls kommunEkonomiLantbrukLRFSven CallenbergTollebol

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.