Hoppa till huvudinnehållet

Dalslands stora litteraturpris går till Tydje

Publicerad:
Många av Malin Erikssons böcker utspelar sig i stall. Hon tycker det är en intressant plats, där många samhällsfrågor blir aktuella, som ekonomisk orättvisa och genus.
Många av Malin Erikssons böcker utspelar sig i stall. Hon tycker det är en intressant plats, där många samhällsfrågor blir aktuella, som ekonomisk orättvisa och genus. Foto: Ina Sollander

Malin Eriksson från Tydje är årets mottagare av Dalslands stora litteraturpris. Hon har skrivit 20 böcker och är översatt till tre språk. Förhoppningen är att hon ska kunna ta emot priset officiellt under Bokdagar i Dalsland i sommar.

– Jag blev jätteglad. Det är jätteroligt, säger hon.

Dalslands stora litteraturpris har delats ut sedan 2001. Till att börja med gick det till "Dalslands vackraste bok", men kriterierna har genom åren ändrats och priset ska nu uppmärksamma ett litterärt konstnärskap eller ett litterärt verk med anknytning till Dalsland.

Listan över prominenta pristagare börjar bli lång och i år sällar sig Malin Eriksson från Tydje till dem. Det är tolv år sedan hon debatterade som författare och det har hunnit bli 20 böcker, som även har översatts till norska, finska och resande-romani.

Juryn, som har bestått av Lena Grönlund, Jürgen Picha och Annelie Särud, motiverar valet så här: ”Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2020 går till Malin Eriksson, som skrivit över tjugo böcker om hästar och livet runt stallet, varmhjärtade och välskrivna böcker i den hästlitterära tradition hon omhuldar. Få genrer är så lästa och älskade. Generationer av barn och ungdomar har vuxit, och växer, upp med hästböcker. ’Det är dags börja ta unga tjejers och andra hästboksläsares läsning och liv på allvar’, står det i Hästmanifestet på bloggen barahastbocker, där Malin medverkar. Malin Eriksson får priset för sina böcker och för att hon synliggör och lyfter en litterär genre som varit både förbisedd och sedd över axeln.”

En födelsedagspresent

Pristagaren tillkännagavs på torsdagskvällen, men Malin Eriksson själv fick reda på det i måndags, på sin födelsedag. Så hela veckan har hon kunnat glädjas åt utmärkelsen. Att vara författare är ett ganska ensamt yrke och hon har njutit av energin som den extra uppmärksamheten och bekräftelsen har gett.

Förhoppningen är att hon kommer att kunna ta emot litteraturpriset i samband med Bokdagar i Dalsland i sommar. Men exakt hur det blir beror på hur coronarestriktionerna utvecklar sig framöver.

Malin Eriksson skriver i första hand för det som brukar kallas för mellanåldern, barn mellan nio och tolv år, men också i lättlästgenren. Hon kallar sig för barnboksnörd och har ett starkt engagemang för barn- och ungdomslitteraturens litterära status, bland annat i Författarförbundet.

Även om de flesta böcker handlar om barn och hästar så gör inte alla det. "Kaninhoppet" kom ut 2019.
Även om de flesta böcker handlar om barn och hästar så gör inte alla det. "Kaninhoppet" kom ut 2019.

Hon delar sin tid mellan Göteborg och Tydje, där hon flyttat in i farmor och farfars gamla hus. Efter att ha flyttat runt några år är hon tillbaka i hemtrakten och i naturen som spelar så stor roll i hennes böcker. De flesta av hennes böcker är hästböcker, men i några böcker finns andra djur i centrum.

– Det är en intressant relation mellan barn och djur. När ett barn tar hand om ett djur tar barnet en position som de vuxna annars har. Det blir barnet som har ansvaret.

Malin Eriksson har just nu två nya böcker på gång. I höst kommer en lättläst hästbok. "Följ mig" blir tredje boken i serien om Pims stall. Nästa vår ska "Kattvännen" komma ut, en bok med magiska inslag och naturmystik.

Malin Eriksson tycker om den skapande kraften som finns i fantasin och i skrivandet och hur språket, ända ner på meningsbyggnad, blir en nyckel till att ta sig in i olika världar.

– Skrivandet gör att man kan undersöka saker man är nyfiken på genom att gestalta dem.

Totalt har Malin Eriksson skrivit 20 böcker. "Hoppet" kom ut 2018.
Totalt har Malin Eriksson skrivit 20 böcker. "Hoppet" kom ut 2018.

Artikeltaggar

Åmåls kommunBokdagar i DalslandDalslands LitteraturföreningLitteraturMalin ErikssonTydje

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.