Hoppa till huvudinnehållet

Plugga på distans inga problem för Linnéa

Publicerad:
Karin Olsson
redaktion@provinstidningen.se
Linnéa Westberg går sista terminen på Naturvetenskapliga programmet på Karlbergsgymnasiet och pluggar sedan den 18 mars på distans. Hönsen och tuppen gjorde sig hörda i bakgrunden hemma i trädgården i Smärslid medan fredagens mattelektion pågick via länk från lektionssalen i Åmål.
Linnéa Westberg går sista terminen på Naturvetenskapliga programmet på Karlbergsgymnasiet och pluggar sedan den 18 mars på distans. Hönsen och tuppen gjorde sig hörda i bakgrunden hemma i trädgården i Smärslid medan fredagens mattelektion pågick via länk från lektionssalen i Åmål. Foto: Karin Olsson

Linnéa Westberg, från Tveta går sista terminen på naturvetenskapliga programmet på Karlbergsgymnasiet i Åmål. Hon är en av alla de elever som tillbringat de senaste veckorna med att studera på distans.

Oftast har Linnéa Westberg sin studieplats inne på sitt rum. Men ibland, som denna soliga fredagsförmiddag, har hon flyttat ut dator och skolmaterial till trädgårdsbordet. Hon släpper ut familjens höns i det fria innan det klockan 10.10 är mattelektion med differentialekvationer. Linnéa Westberg är en av 29 elever som deltar i dagens mattelektion via datorlänk. Läraren Knut Espedalen kollar med alla elever att han hörs och syns. Den som vill säga något uppmanas att säga sitt namn så att det blir tydligt vem det är som pratar. I trädgården i Smärslid hörs begrepp som proportionalitetskonstant mot en bakgrund av fågelkvitter och hönskackel.

Mellan två lektioner kan man till exempel släppa ut hönsen om man studerar hemifrån och bor på landet.
Mellan två lektioner kan man till exempel släppa ut hönsen om man studerar hemifrån och bor på landet. Foto: Karin Olsson

– Jag hade religionsprov om judendom och islam i morse, men det gick på 20 minuter, säger Linnéa Westberg.

Hon bor mitt ute på landet i Smärslid i Tveta och går ut naturvetenskapliga programmet på Karlbergsgymnasiet i juni. Favoritämnena är matte och fysik och hon gillar att träna och umgås med kompisar. Hon har varit aktiv simmare och jobbade som tränare för Säffle Simsällskap tills coronapandemin gjorde att verksamheten pausades.

Linnéa Westbergs favoritämnen är matte och fysik. Hon är tidigare aktiv simmare och gillar att träna och umgås med kompisar.
Linnéa Westbergs favoritämnen är matte och fysik. Hon är tidigare aktiv simmare och gillar att träna och umgås med kompisar. Foto: Karin Olsson

Det är ju också på grund av corona som Linnéa Westberg och de flesta andra gymnasieelever i Sverige sedan den 18 mars pluggar på distans. För Linnéa har det fungerat väldigt bra.

– Det var lite krångel precis i början, men det gick fort över. Jag trodde inte att det skulle bli så välorganiserat som det blev.

Hon tycker att det har fungerat bra i alla ämnen, men att det är minst skillnad i ämnen som matte och biologi där man sitter och antecknar.

Mattelektion med genomgång av hur man beräknar utifrån Newtons avsvalningslag. De 29 eleverna som är utspridda på olika platser antecknar vad läraren Knut Espedalen dikterar via länk från Karlbergsgymnasiet i Åmål.
Mattelektion med genomgång av hur man beräknar utifrån Newtons avsvalningslag. De 29 eleverna som är utspridda på olika platser antecknar vad läraren Knut Espedalen dikterar via länk från Karlbergsgymnasiet i Åmål. Foto: Karin Olsson

– Men man kan lägga upp det lite som man vill, så det är inte så mycket skillnad. Mer än att man inte kan umgås med kompisar eller sitta och plugga tillsammans och det är väl det jag saknar mest. Nu pratar jag bara med de närmaste kompisarna och det är ju lite synd för gruppkänslan, säger hon.

Linnéa Westberg har valt att sitta ute i trädgården med sin dator denna dag. Innan förmiddagens mattelektion startar ges information om kursprov som eleverna kommer att kallas till att göra inne på skolan under maj och början av juni.
Linnéa Westberg har valt att sitta ute i trädgården med sin dator denna dag. Innan förmiddagens mattelektion startar ges information om kursprov som eleverna kommer att kallas till att göra inne på skolan under maj och början av juni. Foto: Karin Olsson

Bland fördelarna nämner hon att skoldagen har blivit mer effektiv och sammanhållen när hon slipper bussresorna. Hon måste inte gå upp lika tidigt på morgonen och har mer tid över på kvällen. Rasterna har hon också lärt sig utnyttja på ett annat sätt. Som att gå ut och springa när hon har 20 minuters rast.

– Om man vill kan man få mycket gjort med eget ansvar. Men då man inte förstår är det självklart svårare. Det kan ju också vara lätt att sätta i gång med annat om man vid något tillfälle inte är så pluggsugen, säger Linnéa.

Angående studenten är ännu mycket oklart. Ett av förslagen är att ha studentfirandet i augusti. Linnéa Westberg hoppas på förslaget om ett begränsat firande i juni.

– Det skulle kännas bättre. I augusti känns det som man redan gått vidare och vissa kanske inte ens har möjlighet. Det är inte hela världen om vi inte får åka flak. Huvudsaken är att vi får springa ut. Blir det inget samordnat firande, kommer ju folk bara att ordna eget och då är man ju ändå tätt på varandra, säger hon.

Linnéa Westberg har sökt in till teknisk design och maskinteknik på Chalmers i Göteborg. Tidigare var hon inne på att ta sabbatsår och jobba ihop pengar, men nu med corona i åtanke tycker hon att det känns bättre att plugga vidare. Distansstudierna har hjälpt till att göra henne motiverad.

– Man kan se det som att jag har fått en inblick i universitetslivet och om jag är mogen för det. Jag har kunnat känna att det här klarar jag. Det går bra, säger Linnéa Westberg.

Linnéa Westberg på trappan hemma i Smärslid i Tveta. Efter studenten hoppas hon komma in på teknisk design på Chalmers i Göteborg och att få inreda sin egen lägenhet.
Linnéa Westberg på trappan hemma i Smärslid i Tveta. Efter studenten hoppas hon komma in på teknisk design på Chalmers i Göteborg och att få inreda sin egen lägenhet. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

KarlbergsgymnasietNyheterTvetaÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.