Hoppa till huvudinnehållet

Deckardebutanternas förlag hoppar av Bokmässan

Publicerad:
Peter Nyström och Peter Mohlin på Tynäsudden, som är en viktig plats i deras kriminalroman.
Peter Nyström och Peter Mohlin på Tynäsudden, som är en viktig plats i deras kriminalroman. Foto: Lena Richardson

Norstedts förlagsgrupp ställer in sin medverkan på Bokmässan i Göteborg i höst.

Bland författarna som drabbas finns Nyström och Mohlin - deckarduon som debuterat i vår med boken Det sista livet.

I slutet av maj har Bokmässan utlovat besked om huruvida man tänker ställa om till en digital variant eller inte på grund av coronapandemin.

Enligt Norstedts förlagsgrupp kommer beskedet för sent, vilket litteratursajten Boktugg var först att rapportera om.

– Vi tror inte att det går att genomföra en mässa tryggt och säkert för författare, medarbetare och besökare, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts, till Svensk Bokhandel.

Besviken duo

– Sjukt tråkigt, säger Peter Nyström, som tillsammans med Peter Mohlin bokdebuterat i vår med den uppmärksammade deckaren Det sista livet.

Han är i sak inte förvånad över beskedet, men är besviken över att allt som den Åmålsbördiga deckarduon sett fram emot med mässan inte blir av. De skulle sitta på Crimetime-avdelningen och diskutera sin bok och även vara med på ett seminarium om dramaturgi tillsammans med Hans Rosenfeldt.

– Vi såg fram väldigt mot detta, säger Peter Nyström och suckar.

– Vad är oddsen att Bokmässan ska bli inställd! Men det är ju inget som varit sig likt sen vi släppte vår bok, säger han och funderar på om till och med den framflyttade releasefesten som ska hållas den 5 september är i fara.

"Fler chanser"

Enda trösten just nu är att de kommit en bra bit på väg med sin nästa bok, som ska komma ut nästa år. Då ska det väl bli bokmässa av för dem i alla fall...

– Det kommer fler chanser - då får vi ta igen det med råge!

Hur mycket det uteblivna mässdeltagandet påverkar försäljningen återstår att se. Peter berättar att förlaget i ett mejl till författarna skriver att man kommer att satsa motsvarande resurser på andra saker.

Stor aktör

Förlagsgruppen Norstedts omfattar flera förlag: Norstedts, Rabén & Sjögren, Massolit, Tiden, B. Wahlströms, Norstedts Kartor, Böckernas klubb, Barnens bokklubb och Printz Publishing.

Peter Nyström tror att fler aktörer kan följa efter.

– I och med att de är så stora, kan det hända att fler hänger på.

Bokmässan i Göteborg ska enligt planen inledas den 24 september. Mässans ansvariga chef Frida Edman svarar Boktugg att man nu jobbar med att konkretisera ett digitalt upplägg av höstens Bokmässa.

Artikeltaggar

ÅmålBokmässan i GöteborgFörfattareGöteborgHammaröLitteraturNöje/KulturPeter MohlinPeter Nyström

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.