Hoppa till huvudinnehållet

Fotofest i miniformat bland mathyllorna

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Göran Karlsson med en av bilderna från årets utställning. Själva fotoobjektet, ett av JÅÅJs ånglok, skymtar bakom.
Göran Karlsson med en av bilderna från årets utställning. Själva fotoobjektet, ett av JÅÅJs ånglok, skymtar bakom. Foto: Åke Sudelin

Årets upplaga av Åmåls Fotofest är sedan tidigare officiellt inställd. Men det kommer ändå att visas lite bilder under den tilltänkta perioden, tack vare Coopmedarbetaren Göran Karlsson, som skildrar stadens gamla basnäring.

Coronakrisen satte stopp för fotofestens planerade omstart, som skulle bjuda på ett 30-tal utställare i tre lokaler. Förhoppningen från arrangörshåll är att kunna presentera ungefär samma program våren 2012 istället.

Enda programpunkten som blir av enligt ursprungsplanen är den bildkavalkad som Göran Karlsson alltid brukar visa på stora Coop där han jobbar.

Årets tema tar fasta på stadens starka järnvägskoppling.

– Det är tacksamt att fotografera tåg och järnväg med alla detaljer, och på natten hjälper alla ljuspunkter vid stationen till för att få intressanta bilder, säger Göran Karlsson.

Ändrat fokus

Han började ställa ut mellan mathyllor och kassor 2012. Först rörde det sig uteslutande om lokala motiv hämtade från diverse arkiv och samlingar, men sedan 2016 ligger fokuset på egentagna motiv.

Fjolårets förstoringar visade fina gamla båtar från det Old ships race som toppade Hamnkalaset 2018 och nu lyfts alltså den spårbundna trafiken fram. Åmål är ju en järnvägsstad, så Göran Karlsson tyckte att temat kunde passa bra. Han är ingen “trainspotter” själv, men barndomens Märklinjärnväg gör sig kanske påmind på ett eller annat sätt bland förstoringarna.

Utställningen visas från den 1 maj och några veckor framåt.

Artikeltaggar

CoopNöje/KulturÅmålÅmåls Fotofest

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.