Hoppa till huvudinnehållet

Rasmus Blom avslutar skidkarriären

Publicerad:
Efter över tio år som elitsatsande skidåkare väljer Rasmus Blom att avsluta sin satsning. I stället går han över till att springa långlopp.
Efter över tio år som elitsatsande skidåkare väljer Rasmus Blom att avsluta sin satsning. I stället går han över till att springa långlopp. Foto: Privat

Fem gånger topp 100 i Vasaloppet. En elfte plats i Alliansloppet i Trollhättan med stora delar av världseliten på plats. Men nu är skidkarriären över för Högsätersonen Rasmus Blom.…– Jag känner mig nöjd och klar med skidåkningen på den här nivån, säger 33–åringen.

När Rasmus Blom skidade över mållinjen i årets Vasalopp den 1 mars åkte han in på 143:e plats. Det blev också hans sista tävling som elitsatsande skidåkare.

– Det känns bra att sluta nu. Jag hade en fin sista säsong med många bra resultat i långloppscupen, även om det var lite stolpe ut i just Vasaloppet, säger han.

Rasmus Blom har kan se tillbaka på en över tio år lång karriär som elitåkare. Framför allt har han varit långloppsåkare och bland annat gjort tolv starter i Vasaloppet.

Om du skulle sammanfatta din karriär. Vilka insatser är du mest nöjd med?

– Ett av de starkaste minnen jag har är från 2011 när jag blev 83:a i Vasaloppet och för första gången var bland de 100 bästa. Det var jag vansinnigt nöjd med. Det kändes nästan som att man vann Vasaloppet. Den starka känsla jag fick drev mig framåt i ganska många år. Man ville ha mer av den.

– Ett annat starkt minne är från Vasaloppet 2017 när jag blev 73:a och satte personbästa. Jag var 32:a bäste svensk. Men samtidigt var jag inte riktigt nöjd. Det fanns bud på mer. De sista tre milen från Oxberg var jag hur pigg som helst och hade mycket krafter kvar när jag kom i mål. Jag kom i gång lite för sent. Hade jag kommit i gång lite tidigare hade jag kunnat bli bland de 50 bästa.

Utöver de två prestationerna i Vasaloppet lyfter Rasmus Blom fram ytterligare två insatser i skidspåren som särskilt minnesvärda.

– Jag åkte Sverigecupen i Ulricehamn 2014. Det var ett traditionellt lopp över 30 kilometer klassisk stil med individuell start. Jag kom på 14:e plats och slog många jättebra åkare, bland annat Anton Sjöholm som blev sexa i Vasaloppet det året. Det är mitt bästa traditionella lopp någonsin.

Rasmus Blom har bott i Torsby i många år. Där jobbar han som instruktör i skidtunneln.
Rasmus Blom har bott i Torsby i många år. Där jobbar han som instruktör i skidtunneln. Foto: Jan Lorentsson

Pricken över i

Men den absoluta pricken över i:et menar Rasmus Blom ändå är insatsen i Alliansloppet på rullskidor i Trollhättan 2015.

– Jag kom elva och var bara 1,20 från segern och slog bland andra Oskar Svärd och Lukas Bauer. Min kropp har aldrig någonsin svarat så bra, som den gjorde den gången. Jag låg med i täten i två av de tre varven och jag minns att när vi varvade för sista gången tittade jag bakåt och räknade. Vi var 15 stycken, det fanns inga fler inom synhåll. Jag tänkte, okej, nu är det vi 15 som gör upp om det här.

Du kommer inte att sakna skidåkningen nu när tagit det här beslutet?

– Jag hade i stort sett bestämt mig redan innan den här säsongen att den skulle bli min sista. Man ska ha en rejäl portion med motivation för skidåkning om man ska fortsätta på den här nivån. Jag känner att jag gav det sista jag hade den här vintern.

Rasmus Blom kommer dock inte att lämna skidåkningen helt.

– Nej, jag fortsätter med mitt jobb som instruktör i skidtunneln här i Torsby.

Satsar på löpning

Dessutom väntar en satsning på löpning.

– Jag kommer att springa en del långlopp; maraton, några millopp, kanske Lidingöloppet. Jag började ställa om lite redan i höstas och i vintras och har sprungit ganska mycket det senaste året med inriktning på långdistanslöpning. På så sätt blir övergången smidigare och man får lättare att känna glädjen med löpningen.

Den riktiga tävlingspremiären skulle egentligen ha varit Stockholm maraton om en månad, men det är inställt på grund av coronapandemin.

– Det är mycket som har ställt in i sommar. Jag har tagit sikte på Frankfurt den 25 oktober i stället, så får vi se hur det går.

Redan på söndag springer han dock ett maraton, om än i virtuell version.

– Jag springer för Wings for life, det är en löpartävlig där alla intäkter går till ryggmärgsskadeforskning. Det blir jag och mina skidkompisar här i Torsby, Oscar Persson och Bill Impola, som springer i ett område ett par mil härifrån. Det går till så att vi laddar ner en app och springer med den i telefonen. 30 minuter senare startar en bil som så småningom kommer i kapp oss. Min målsättning är att springa ett maraton i farten 4,24 minuter per kilometer. Det blir 3 timmar och 4 minuter om jag klarar det.

Artikeltaggar

HögsäterLängdskidåkningRasmus BlomTorsby

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.