Hoppa till huvudinnehållet

Politikerilska över att fatta redan genomförda beslut

Publicerad:
Kommunfullmäktige samlades i Åmål i förra veckan i Karlbergsaulan.
Kommunfullmäktige samlades i Åmål i förra veckan i Karlbergsaulan. Foto: Elinor Thuresson

Det var hårda ord från Alliansrepresentanter vid senaste fullmäktigemötet. Besvikelsen är stor över att fullmäktige än en gång skulle fatta beslut om något som redan var genomfört.

– Vissa saker kanske har gått för fort, medgav kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S).

Kommunfullmäktiges beslut gällde egentligen bara slopade taxor och avgifter för året. För att stöda företag som drabbas av coronakrisen och hålla uppe ekonomin, avskaffar Åmåls kommun under 2020 avgifterna för miljötillsyn, bygglov, tillsyn av livsmedelshantering, alkoholtillstånd, försäljning av tobaksvaror, receptfria läkemedel och andra kommunala avgifter kopplade till tillsynsplikt.

Beslutet gäller även retroaktivt för kalenderåret.

Ansvar för andras beslut

Det råder ingen egentlig politisk träta i Åmål om åtgärden som sådan. Men ilskan är desto större över hur beslutet gick till. När kommunfullmäktige skulle fatta beslutet var de slopade avgifterna sedan länge meddelade till allmänheten. Bygglovsavgifter ska redan ha börjat betalats tillbaka.

Lars Ottosson (C) undrar hur politiker kan ta ansvar för sina beslut om det är någon annan än de ansvariga som fattar beslutet.

– Det hade varit smakfullt om någon åtminstone tagit telefonen och ringt, säger han.

Flera ledamöter ifrågasatte överenskommelsen om borgfred. De hade uppfattat det som att även oppositionen skulle vara delaktig och med i diskussionerna, medan de i själva verket nu inte ens blivit informerade innan allt var klart. Det förstärkta KSAU, kommunstyrelsens arbetsutskott, som skulle kunna kallas in med kort varsel under coronakrisen, med extra befogenheter, har inte haft några extra möten.

Det fälldes en del hårda ord och vittnades om sorg, uppgivenhet och om att "tafsa på demokratin".

Dialog med kontoret

Kommunfullmäktiges ordförande Lotta Robertsson Harén (MP) säger att hon tycker det här är en viktig fråga och att hon med anledning av kritiken har fört en dialog med kommunledningskontoret. Hon nämnde i sammanhanget också ett ärende i höstas, när kommunfullmäktige skulle besluta om ett fartgupp som redan var både byggt sedan länge och till och med var på väg att plockas ner för vintern.

Hon förstår att sådana beslut upplevs som meningslösa:

– Men med det sagt, så är situationen just nu lite annorlunda.

Lotta Robertsson Harén säger att det kommer att finnas lägen när brådska väger tungt och att det därmed alltid kommer att bli en bedömning. Sedan konstaterar hon att just det här beslutet, om slopade taxor och avgifter, skulle gälla även retroaktivt:

– Så det är det egentligen inte bråttom med.

Debatt om fler delar

Men det blev även en debatt kring coronaåtgärdspaketet i stort. Några ledamöter, inklusive kommunstyrelserepresentanter, hade inte uppfattat att merparten av åtgärdspaketet blev beslutat i kommunstyrelsen. Inga av de omstridda delarna av coronaåtgärdspaketet låg på fullmäktiges bord, enbart avgifterna.

Några passade ändå på att föra fram invändningar och pekade på sådant de inte tyckte blev bra i åtgärdspaketet. En av dem är Kjell Kaså (C). Han kallade det rent ut sagt oansvarigt att kommunstyrelsen slopade avgifterna för husbilsställplatser och gästhamnen:

– Statsministern står i tv och säger att vi ska avstå från alla onödiga resor. Semester är helt onödiga resor och ökar smittorisken högst väsentligt, säger han.

– Det är inga tonåringar som kommer i husbil heller, utan folk i min ålder.

Han och flera andra menar att det är stor risk att stödpaketet till näringslivet gynnar andra företag än de som bäst behöver pengarna.

Betonade brådskan

Michael Karlsson (M) ifrågasatte också hur kommunchefen Anders Sandén på egen hand kunde gå in och lova att påskgåvan till de kommunanställda skulle gälla netto, något som riskerar att göra åtgärden betydligt dyrare för kommunstyrelsen än vad som framkom i beslutsunderlaget.

Ewa Arvidsson (S) och Peter Olsson (V) från majoriteten försvarade näringslivsåtgärderna och betonade brådskan.

– Förseningar kan riskera konkurser på små, lokala företag, säger Ewa Arvidsson.

Direkt efter fullmäktigemötet samlade kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) gruppledarna för en kort diskussion nedanför scenen i Karlbergsaulan.

Under debatten var han självrannsakande å majoritetens vägnar.

– Det kanske kan vara så att vissa saker gått alldeles för fort. Det kan jag medge. Det är klart det hör till god sed och kutym, att när beslut ska tas är alla informerade om det, sa han bland annat i talarstolen.

Artikeltaggar

Åmåls kommunCoronavirusetEwa ArvidssonKarlbergKjell KasåKommunfullmäktigeLars-Olof OttossonLotta Robertsson HarénMichael KarlssonMichael KarlssonPeter OlssonPolitik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.