Hoppa till huvudinnehållet

Det blir utspring på Karlberg – trots allt

Publicerad:
Studenterna på Karlbergsgymnasiet i Åmål kommer att få springa ut klassvis.
Studenterna på Karlbergsgymnasiet i Åmål kommer att få springa ut klassvis. Foto: Andreas Dagström

Karlbergsgymnasiets studenter har fått sin största önskan uppfylld: möjlighet att springa ut genom skolans dörrar ihop med klassen.

– Tråkigt bara att vi inte får ha med oss fler än två anhöriga, säger före detta elevkårsordförande Dante Tjus.

På grund av coronakrisen såg det länge ut som om årets studentfirande skulle berövas nästan alla traditionella festinslag. Men efter att ha lyssnat till de berörda eleverna beslutade Karlbergsgymnasiet ändå att försöka ordna ett utspring, utan att bryta mot myndigheternas rekommendationer.

– Det blir i väldigt anpassad form, säger verksamhetsansvarige Mats Aronsson.

Som planen ser ut kommer eleverna att springa ut klassvis enligt ett rullande schema. Turordningen ska på något sätt lottas och hela ceremonin sträcker sig över två dagar, den 11–12 juni.

– Vi kommer att ha såpass mycket tid mellan klasserna att alla hinner avlägsna sig före nästa omgång. Ingen kommer heller att behöva vara där mer än tio minuter innan för att få en bra åskådarplats, säger Mats Aronsson.

Själva orsaken till varför skolan lättar lite på virusåtgärderna är att det genomförts en enkätundersökning bland studenterna. Svaren visar att det hetaste önskemålet bland berörda elever är att få springa ut genom dörrarna med sina klasskamrater.

– Jag är jätteledsen över hur studenten blir, att vi inte får fira som vanligt. Men jag är glad över att skolan har hittat en lösning så att vi får ett utspring, även om det blir på ett annorlunda sätt, säger avgångseleven Dante Tjus, tillika före detta studentkårsordförande.

Han fortsätter:

– Tråkigt bara att vi inte får ha med oss fler än två anhöriga per person. Själv skulle jag gärna vilja ha med mig min mamma, pappa och syster, men nu måste någon stanna hemma. Jag tänker också på alla andra som står inför samma svåra val.

Blivande studenten och före detta elevkårsordförande Dante Tjus tycker att Karlbergsgymnasiets utspringslösning ser bra ut efter förutsättningarna.
Blivande studenten och före detta elevkårsordförande Dante Tjus tycker att Karlbergsgymnasiets utspringslösning ser bra ut efter förutsättningarna. Foto: Elinor Thuresson

Begränsningen kommer sig naturligtvis av att skolan vill ha en hanterbar situation, utan trängselbildning.

– Oerhört viktigt att de som kommer och hämtar också förhåller sig till myndigheternas rekommendationer, säger Mats Aronsson.

Hur blir det med den traditionella flakåkningen?

– Folkhälsomyndigheten har gjort en hemställan till Transportstyrelsen om att tillfälligt ta bort undantaget för flakåkningen, som annars bara gäller vid karnevaler och studentfirande, för att slippa stora folksamlingar. Det är inte flakåkningen i sig som är problemet, utan klungorna som brukar uppstå längs vägen.

Studenterna själva har inte heller klurat ut någon alternativ kortege.

– Luften gick ur oss när lastbilsföretaget ringde och bad oss avboka ljudanläggning och så eftersom de inte kan köra oss, säger Dante Tjus.

Champagnefrukost och studentmiddag blir dock av, även om den senare kommer att hållas klassvis, utspridd över hela skolan.

Och balen?

– Det blir ingen riktig studentbal. Skolan har en idé om att enskilda klasser ska kunna ha något balliknande på skolan. I alla fall min klass kommer ha egen bal hemma hos någon i klassen. Så att åtminstone vi som var anmälda till studentbalen på Baldersnäs ska kunna träffas och ha kul ihop, säger Dante Tjus.

En traditionell bal omöjliggörs av rådande restriktioner som bara tillåter folksamlingar på upp till 50 personer.

Eventuellt kan det i stället bli tal om någon alternativ träff under hösten, enligt Mats Aronsson:

– Karlbergsgymnasiet fyller 50 år i år. Det kommer bland annat uppmärksammas med öppet hus. Om det finns intresse skulle vi då även kunna anordna någon form av hemvändarhelg för årets studenter där skolan ställer upp på något vis. Det finns massor av tankar, säger han.

Artikeltaggar

ÅmålKarlbergsgymnasietMats AronssonSkola och utbildningStudenten

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.