Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Det fria ordet är viktigt

Publicerad:
Lennart Widing
Lennart Widing

Den vitryska författaren och journalisten Svetlana Aleksijevitj fick nobelpriset i litteratur 2015. Hennes texter är, hette det i motiveringen, ett monument över lidande och död i vår värld.

I sitt hemland är hon omstridd. Detta var anledningen till att hon några år före priset vistades en tid i Göteborg. Staden var först i Sverige att ansluta sig till fristadsprogrammet som tar emot författare och journalister som lever och arbetar under hot. I Göteborg sköttes detta av kulturnämnden. Jag var vice ordförande. Så Svetlana Aleksijevitj är en av två nobelpristagare i litteratur som jag träffat personligen – om jag får göra ett så oblygt namndroppande. Den andre är William Golding, som skrivit Flugornas herre. En klassiker, låt vara rätt otillgänglig, enligt min mening.

Att göra det förtryckta ordet fritt har blivit ännu viktigare när länder använder coronakrisen för att inskränka yttrandefriheten. Några exempel är Thailand, Japan och Kambodja. För att inte tala om Irak och Kina. När detta skrives sitter 389 journalister fängslade världen över. I genomsnitt dödas 80 journalister varje år. Här i Västsverige känner många till Dawit Isaak, som levde i Göteborg en tid och var vaktmästare i Domkyrkan. Han är frihetsberövad för det fria ordet i Eritrea sedan mer än 18 år. En annan västsvensk, bokförläggaren Gui Minhai, dömdes i vintras i en skenrättegång i Kina. Hans röst ansågs utgöra ett hot. Ödet är ovisst.

Det finns 24 fristäder i Sverige. Men bara två i Västra Götaland: Göteborg och Uddevalla. I regionen finns pengar avsatta för fler kommuner att bli fristäder. Det kan vara begripligt att mindre kommuner tvekar. Men det borde inte vara omöjligt för kommuner att slå sig samman för den goda sakens skull.

Även mindre dramatiskt ställer coronakrisen till det för journalistik och nyhetsförmedling. Mediebranschen är utsatt, bland annat på grund av fallande annonsintäkter. Detta slår mot både stora mediehus och lokaltidningar. Särskilt bekymmersamt torde det vara för lokaltidningar. Regeringen och samarbetspartierna har bestämt att en halv miljard kronor skall gå till allmänna nyhetsmedier utöver det vanliga presstödet. Det är bra. Lokaltidningarna är kort sagt nödvändiga för att kommunal demokrati skall fungera. Även om de så småningom skulle bli digitala.

Det räcker med att tänka vilken katastrof det skulle vara för Åmåls kommun om väljarna skulle tvingas hålla till godo med det tillrättalagda i ett Magasin från Stadshuset.

Lennart Widing

hovpredikant Tydjebyn

Artikeltaggar

DomkyrkanGöteborgKinaKrönikorSverigeSvetlana Aleksijevitj

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.