Hoppa till huvudinnehållet

Vandringstips: Blomsterprakt med orkidéer på ängarna

Publicerad:
Sankt Pers nyckar är en av de orkidéer som blommar tidigast.
Sankt Pers nyckar är en av de orkidéer som blommar tidigast. Foto: Berit Andrén/Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandets lokala vandringsledare fortsätter att tipsa om trevliga turer i närområdet. Den här veckan rekommenderar Berit Andrén blomsterprakt på Kingebols ängar.

Kingebol ligger vid nordöstra änden av Ånimmen, strax norr om Dalslands gästgiveri. Här finns en markerad vandringsled på tre kilometer som går genom betesmarker och skog. Leden utgår från en informationstavla som sitter i kanten av grusvägen mellan Sandbol och Gyltungebyn.

Just nu går det att uppleva blomsterprakt. Orkidéerna Sankt Pers nycklar blommar, liksom hav av styvmorsviol och gullviva.

Bland sevärdheterna finns här också en imponerande gammeltall och sällsynta fjärilar. Bland annat finns här den sexfläckiga bastardsvärmaren, vilket är en av totalt sju bastardsvärmararter i Sverige.

På Kingebolsängarna är just nu blomsterprakten stor.
På Kingebolsängarna är just nu blomsterprakten stor. Foto: Berit Andrén/Friluftsfrämjandet
Orkidéerna blommar i ett hav av gullvivor.
Orkidéerna blommar i ett hav av gullvivor. Foto: Berit Andrén/Friluftsfrämjandet

Artikeltaggar

ÅnimskogFriluftsfrämjandetKingebolNyheterVandring

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.