Hoppa till huvudinnehållet

Vikingasommar utan tingsspel i Nysäter

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Vikingacentret i Värmlands Nysäter kommer att öppna i juni, nästan som vanligt.
Vikingacentret i Värmlands Nysäter kommer att öppna i juni, nästan som vanligt. Foto: Carolina Schützer

Värmlands vikingacenter i Nysäter kommer att ha öppet i sommar, med basutställning och konst- och hantverksutställning. Men det årliga vikingatinget ställs in med anledning av coronapandemin.

Vikingatinget är det största evenemanget vid Värmlands vikingacenter och kommer inte att klara restriktionerna om högst 50 personer samlade. Men de engagerade vikingarna i Nysäter ställer inte in sommaren helt, utan kommer att ordna en rad mindre arrangemang. De bedömer att det är gott om plats för att klara rekommendationerna om social distansering.

I planerna ingår bland annat midsommarfirande, sagovandringar, berättarkvällar och poängpromenader.

Ny skeppsmodell

Säsongen startar i början av juni och håller på till och med augusti. Öppettiderna har minskats något, men basutställningen om vikingarnas vardag och kaféet kommer att vara igång. Till i år har utställningen kompletterades med en större skeppsmodell som ska vara i stil med islänningen Leif Erikssons Vinlandsfarkost. Därmed kommer vikingarnas resor, i både österled och västerled, att uppmärksammas särskilt.

Det blir inga tillfälliga utställningar i år. Men det förbereds för en utomhusutställning med föreningens egna konstnärer och hantverkare, samt för en fotoutställning i samarbetet med Långseruds-Nysäters fotoklubb.

Artikeltaggar

NyheterVärmlands NysäterVärmlands vikingacenter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.