Hoppa till huvudinnehållet

Magnus Jakobsson rundar 50-strecket

Publicerad:
Björn Martinsson
redaktion@dalslanningen.se
Magnus Jakobsson i vinnarcirkeln på Åmålstravet. Där har han stått många gånger.
Magnus Jakobsson i vinnarcirkeln på Åmålstravet. Där har han stått många gånger. Foto: Andreas Dagström

Välkände travprofilen, Magnus Jakobsson, rundar tisdag den 19 maj 50-strecket.

Långserudssonen tillhör eliten inom svensk travsport och är en flitig besökare på våra travbanor med sina hästar. Han är bland annat champion på Åmålstravet vid flera tillfällen och senast 2019.

Jakobsson har sin bas i Edsvalla och på gården Nytorp där det för dagen finns 54 hästar på träningslistan.

Hur började det för din del Magnus?

– Jag kommer från en familj och släkt med stort travintresse där pappa Sixten har varit en mångårig amatör. När jag var i 10–11-årsåldern fick jag ta hand om familjens kallblod Edsol hemma på gården i Långserud och jag tyckte det var väldigt roligt och spännande. Lite senare när jag var 15 år tillbringade jag sommarloven i Årjäng hos proffstränaren Ove R Andersson och jag kände att detta vill jag jobba med.

Innan det blev trav på riktigt allvar gick Magnus Jakobsson på gymnasium i Säffle, på programmet bygg och anläggning. Därefter har det varit trav för hela slanten.

– Min första riktiga anställning som lärling var också i Årjäng och då hos Björn Norsell. Sedan blev det en lång period hos Olle Goop på hans gård Lökene strax utanför Kil och där började jag i mars 1989. Hos Stall Goop var jag i sex år och fick lära mig mycket och en väldigt bra och lärorik tid för mig.

När Magnus Jakobsson var 25 år startade han en egen verksamhet och blev proffstränare med licens på Färjestad. Det var år 1995. I början hade han runt 20–25 hästar i stallet men efter han att skaffat gården vid Nytorp har det legat på mellan 50 och 60 hästar.

Vilka har betytt lite extra för dig och din karriär?

– Jag måste säga att mitt samarbete med Berne Gustafsson har varit mycket gott under hela min karriär. Vi har våra gårdar strax intill varandra och har på så sätt fina träningsmöjligheter. Dessutom har Berne haft och har många fina hästar som jag fått äran att både köra och träna. Hans Nylén som föder upp Global-hästarna är också en herre jag har fina kontakter med. Sedan måste jag också totalt sett säga att jag har många trogna och återkommande hästägare.

Vilka tycker du har stuckit ut bland alla hästar du kört eller tränat?

– Anton Komet var en riktig kämpe och min första stora stjärna. Måste också framhålla Fossens Bonus, Global Patriot, Global Kitten men det finns säkert fler med eftertanke.

Global Kitten vann sto-SM på Åby 2012 och det var kanske Magnus Jakobssons största seger hittills i karriären.

– Global Patriot är kanske det största ämnet jag tränat. Han tog 20 segrar och sprang in nästan en miljon och hade mycket kvar av karriären då han dog som sexåring. Denna händelse tog mig hårt då han var en så härlig individ med en grym inställning till sitt jobb.

Vad har du att säga om din karriär hittills?

– Måste säga att mina snart ett tusen tränarsegrar värmer det lilla extra. Att ta fram och träna upp en unghäst som sedan blir en vinnare är verkligen tillfredsställande. Jag har som kusk vunnit nästa 2 100 segrar och det är heller inte så illa, säger Magnus Jakobsson.

Hur skall du fira denna stora högtidsdag?

– Ha, ha, det blir inget märkvärdigt. Jag har avstått tävlingsdagen på Axevalla och det blir lite god mat med nära och kära här hemma i Nytorp. Vi får ta någon resa lite längre fram när samhället återgått till det normala, avslutar en travets gentleman, Magnus Jakobsson.

Artikeltaggar

EdsvallaFödelsedagarMagnus JakobssonTrav

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.