Åmålspolitiker döms för arvodesbedrägeri

Publicerad:
Åmålspolitikern Thomas Olson döms för bedrägeri av hovrätten. Foto: Andreas Dagström

Villkorlig dom och dagsböter blev hovrättens dom mot Åmålspolitikern Thomas Olson (L), som stod åtalad för grovt bedrägeri.

– Jag är naturligtvis förvånad och chockad över utfallet, säger Olson, som friades helt av tingsrätten.

Sammanlagt 195 360 kronor. Så mycket ska Thomas Olson betala i skadestånd till Åmåls och Säffle kommuner, har hovrätten bestämt. Detta sedan Olson anses ha gjort sig skyldig till bedrägeri vid 22 tillfällen under en fyraårsperiod, från 2014 och framåt.

Påföljden bestämdes på onsdagen: villkorlig dom och 120 dagsböter om 100 kronor.

– Jag är naturligtvis lite förvånad och chockad över utfallet, säger Thomas Olson, som inte längre har några politiska uppdrag.

Två år har gått sedan Liberalernas lokala partiförening började ifrågasätta den ersättning Thomas Olson begärde ut med motivering av förlorad arbetsinkomst. Misstankarna om oegentligheter delades av Åmåls kommun, som gjorde polisanmälan. Thomas Olson har hela tiden nekat till anklagelserna.

Friades på alla punkter

Ärendet togs upp i tingsrätten hösten 2019 och åtalet gällde då tre fall av grovt bedrägeri. Åklagaren ansåg att Olson vid sammanlagt 113 tillfällen på felaktiga grunder hade fått ersättning utbetald från Åmåls och Säffle kommun, samt Västra Götalandsregionen. Totalt handlade det om drygt en halv miljon kronor. Den gången friades dock Thomas Olson på alla punkter, bland annat eftersom de dåvarande ersättningsregementen ansågs ge utrymme för flera tolkningar.

Utfallet överklagades emellertid till hovrätten, som nu alltså fällt sin dom.

Åklagaren anser att Thomas Olson medvetet har vilselett kommunerna och regionen med falska blanketter och intyg och han därför bör dömas för grovt bedrägeri.

Men hovrätten menar att utredningen inte bevisar annat än att Olson agerade med likgiltighetsuppsåt när han fyllde i pappren.

– Samtliga brott ska alltså bedömas som bedrägerier av normal svårighetsgrad. Det medför att brott som begicks före den 5 september 2014 är preskriberade. Thomas Olson ska alltså dömas för 21 bedrägerier begångna mot Åmåls kommun och ett bedrägeri begånget mot Säffle kommun, står det i domen.

Vid bedömningen beaktade hovrätten i försvårande riktning att Olson systematiskt gjort fel under flera års tid i sitt uppdrag som förtroendevald. I mildrande riktning betraktades dock att en del av brottsligheten ligger långt tillbaka i tiden.

– Naturligtvis känns det hemskt att bli dömd för något som ligger så långt ifrån mina värderingar som det går. Nu när jag läst domen är jag än mer förvånad över de slutsatser som dras. Till exempel konstaterar man att det är utrett att jag varit tjänstledig från en heltidstjänst men att jag inte har förlorat någon inkomst alls på grund av min ledighet. Jag får se hur jag går vidare efter att ha diskuterat domen med min advokat, säger Thomas Olson.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBedrägerierHovrätten för Västra SverigePolitikSäffle kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare